Dünyadaki en yaygın nörolojik bozukluklardan biri olan epilepsiye dikkat çekmek amacıyla, Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, Sanofi’nin desteği ile “Epilepsiye Objektif Ol” isimli fotoğraf yarışması düzenliyor.
Yarışma ile dünyada 50 milyon, Türkiye’de 700 bin hastayı etkileyen epilepsi hastalığının, hastaların sosyal yaşamlarında oluşturduğu negatif etkilerle ilgili farkındalık oluşturması amaçlanıyor. Zira yapılan araştırmalar, epilepsi hastalarında işsizlik oranının normal popülasyondan yaklaşık üç kat daha fazla olduğuna işaret ederken, çocukların okulda ve arkadaş çevresinde dışlanmaya maruz kaldığını gösteriyor.
Toplumda “sara hastalığı” olarak da bilinen epilepsi, beyin damar hastalıklarından sonra dünyada en yaygın görülen nörolojik bozukluklardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre epilepsi, dünyada 50 milyon insanın, işin içine ailelerini de dahil ettiğimizde en az 150 milyon insanın hayatını birebir olarak etkiliyor(1). Avrupa’da 6 milyon civarında epilepsi hastası bulunurken Türkiye’de bu rakamın 700 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. (2). Epilepsi insidansının en yüksek olduğu iki dönem ise, yaşamın ilk yılları ve 60 yaş sonrası olarak öne çıkıyor. Epilepsi çocukluk ve ergenlik çağında en sık, erişkinlerde ise beyin damar hastalıklarının ardından ikinci en sık rastlanan nörolojik hastalık olarak tanımlanıyor. (3).
Epilepsili hastalar, sosyalleşme, evlenme, okula gitme gibi konularda ayrımcılığa uğruyor
Dünyanın pek çok yerinde epilepsi hastaları ve aileleri, damgalanmaya ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Türkiye dahil birçok ülkede epilepsili hastalar, iş bulma, evlenme, okula gitme gibi konularda ayrımcılığa uğruyor ve dışlanıyor. Oysa ki, Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, epilepsi hastalarının yüzde 90-95’inin tedaviye cevap verdiğini söylüyor. Üstelik bulaşıcı olmayan epilepsi, ömür boyu süren bir hastalık değil. Doğru tedavi yöntemleriyle hastalığın tamamen bertaraf edilmesi mümkün olabiliyor.
Epilepsi hastalarının damgalanarak toplumdan dışlanma risklerini gündeme getirmek ve bu hastaların sosyal yaşama katılımlarını teşvik etmek amacıyla bugüne dek çeşitli sosyal sorumluluk çalışmaları yürüten Sanofi, şimdi de, “Epilepsiye Objektif Ol” projesiyle hastalığa dikkat çekmeyi amaçlıyor. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği işbirliğiyle düzenlenen fotoğraf yarışmasına, 6 yaşından büyük herkes, epilepsi hastalarının ihtiyacı olan sevgi, dayanışma, yardımlaşma, destek, dostluk ve mutluluk gibi temalardaki fotoğraf karesiyle başvuruda bulunabilir. “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasına olan ilgiyi ve dolayısıyla projeyle ilgili kamuoyundaki farkındalığı artırmak amacıyla ünlü fotoğrafçı Mehmet Turgut jüri üyesi olarak projeye destek veriyor.
Epilepsi hastalarında işsizlik oranı normal popülasyondan yaklaşık üç kat daha fazla
Dünya çapında her yıl 2.4 milyon kişiye epilepsi teşhisi konduğunu belirten Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, gelişmiş ülkelerde bu oranın her yıl 100 bin kişiden 30-50 arası kişiyi kapsadığını söylüyor. Gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde bu oran iki katına çıkıyor. Prof. Dr. Candan Gürses bunun nedenini ve epilepsinin yol açtığı sosyo-ekonomik sorunları şöyle özetliyor: “Gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde erken doğum, doğum travması, bebeklerin bir takım hastalıklarla doğmaları ve akraba evlilikleri gibi sebepler bebeklerde epilepsi görülme sıklığını artırıyor. Türkiye’de ise her yıl ortalama 30 bin kişiye epilepsi teşhisi konuyor. Epilepsi hastalarının tamamına yakını, şayet uygun tedaviyi görürlerse normal bir yaşam sürebilir. Eğer hastalık tedavi edilmezse istihdam kaybı, toplumsal dışlanma, depresyon ve intihar gibi sonuçlara yol açabiliyor. Yapılan araştırmalar, epilepsi hastalarının genel popülasyona kıyasla iş bulmada daha çok sorun yaşadığını, bu hastalarda işsizlik oranının normal popülasyondan yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor. İşverenlerin, kişinin epilepsi hastası olduğunu öğrendiğinde genel tavırlarının değiştiği görülürken, iş ortamında yaralanma oranı, işe gitmeme, hastalığa bağlı iş kaybı ve iş üretimi açısından bakıldığında epilepsi hastası ile normal popülasyon arasında fark olmadığı, tekrarlanan çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle epilepsili çocuklar okulda ve arkadaş çevresinde dışlanmaya maruz kalmakta, bu tür ayrımcı yaklaşımlar epilepsili çocukların psikolojilerini olumsuz etkilemektedir. Ne var ki, toplumun epilepsiye bakışı ve önyargıları devam ettiği sürece epilepsi hastaları iş bulmada ve sosyal ortamlara girmekte ayrımcılığa uğramaya devam edeceklerdir. Biz de tüm bunlara dikkat çekmek ve insanları epilepsili hastalarla empati kurmaya çağırmak için Sanofi ile beraber “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasını düzenliyoruz.”
“Sanofi olarak epilepsiye ilişkin önyargıların yıkılmasına destek olmak istiyoruz”
Sanofi MSS & Üroloji Pazarlama Müdürü Merve Mıhçakan ise Sanofi olarak hasta odaklı bir yaklaşımla sosyal sorumluluk projeleri geliştirdiklerini ifade ediyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi, büyük oranda tedavi edilebilir bir hastalıktır. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği ile beraber, epilepsi ile mücadeleye destek olmak, epilepsi konusunda toplumda farkındalık ve duyarlılık oluşturmak için “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasını düzenliyoruz. 6 yaşından büyük herkesin katılımına açık olan yarışma ile hastalar ve hasta yakınları dahil epilepsiden etkilenen herkesin hayatına dokunmayı amaçlıyoruz. Tedavi çözümleri geliştirmenin yanı sıra kurumsal vatandaşlık hassasiyetiyle kurumsal sosyal sorumluluk projeleri üreten bir şirket olarak bu projeyle ülkede epilepsi hastalığına ilişkin önyargıların yıkılmasına destek olmak istiyoruz.”
Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasına son başvuru tarihi 31 Temmuz 2015
9 Mart 2015 tarihinde başlayan “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasına son başvuru tarihi 31 Temmuz 2015. www.epilepsiyeobjektifol.com adresinden ve posta yoluyla başvuru yapılabilen “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasına en fazla üç fotoğraf ile katılmak mümkün. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’nin Sanofi’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirdiği “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasında 3 farklı yaş kategorisinde her kategorinin birincisine 2.500 TL, ikincisine 2.000 TL, üçüncüsüne ise 1.500TL ödül verilecek. Dereceye giren fotoğraflar yıl içerisinde özel bir tören ile sergilenecek. Yarışmanın jürisinde ünlü fotoğrafçı Mehmet Turgut’un yanında Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, dernek üyelerinden Prof. Dr. Barış Baklan, Prof. Dr. Bülent Oğuz Genç, Prof. Dr. Taşkın Duman, Yrd. Doç. Dr. Semih Ayta ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Saibe Oktay Özdemir gibi isimler yer alıyor.