Toplu taşıma araçları, okul, ofis gibi kalabalık yaşam alanlarında doğru hijyen sağlanmaması hem bireylerin salgın hastalık tehdidi ile karşı karşıya kalmasına neden olurken ekonomik tahribat da oluşturuyor. Yapılan araştırmalar, kış mevsiminde işe gidilmeyen günlerin yüzde 31’inden gribin sorumlu olduğunu ortaya çıkarırken devletin kasasından sadece ilaç harcamaları için 16 milyar TL çıktığı belirtiliyor
S oğuyan havaların da etkisiyle artan hastalıklar ve hastalığa neden olan virüsler, hem bedene hem cebe zarar..! Kış mevsiminde işe gidilmeyen günlerin yüzde 31’inden, yıl boyunca ise işe devamsızlığın yüzde 12’sinden gribin sorumlu olduğu açıklanırken devletin kasasından sadece ilaç harcamaları için 16 milyar TL çıktığı belirtildi. Mikrop, virüs ve bakterilerin en kolay barındığı okul, ofis, cami gibi toplu yaşam alanları ile toplu taşıma araçlarını anti-bakteriyel hale getirerek salgın hastalıkları önlemenin mümkün olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’da sadece bir günde yaklaşık 3 milyon kişi toplu taşıma araçları ile hareket ediyor. Bu yüzden otobüs, minibüs, metro gibi araçlar ayrıca okul, ofis, cami gibi insanların toplu olarak bulundukları tüm yerler salgın hastalıkların yayılmasında büyük önem taşıyor. Bu yüzden tüm bu alanların uzun süreli olarak hijyenik hale getirilmesi gerekir” uyarısını yaptı.
HASTALIK OLUŞMADAN ÖNLEM ALINMALI
Hastalıkların bireyler üzerinde oluşturduğu tahribatın yanı sıra ekonomi üzerinde de büyük etkisi var. Her yıl yüzbinlerce bireyin salgın hastalıklarla karşı karşıya kalması yüksek ilaç ve hastane harcamalarını beraberinde getirirken 2013 yılı verilerine göre, devletin hastane ve tedavi giderleri dışında sadece ilaç harcaması 16 milyar TL’yi buldu. Aynı dönemde yapılan ilaç ithalatı ise 4.4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hastalıkların belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavi edilmesi yerine hastalığın oluşmadan ve salgın hale gelmeden engellenmesinin önemine dikkat çeken uzmanlar, “ Toplu yaşam alanlarında bakteri sayısını hastalık yapabilme seviyesinin altına çekebilirsek, salgın hastalıklarda görülecek yüzde 10- 15’lik azalmada bile tedavi ve ilaç giderlerinde milyarlarca dolarlık tasarruf sağlanabilir. Kaynakların yurtdışına gitmesi önlenebilir ve üretim kayıplarının da önüne geçilebilir” açıklamasını yaptı.
TEK SPREY İLE 3 AY VİRÜSLERE GEÇİT YOK
Nano gümüş ile ise tek bir sprey ile 3 ay boyunca binlerce metrekare alanı hijyenik hale getirmek mümkün. Nano gümüş içeren Türk üretimi NanoClear AG ile bin metrekarelik bir alan 40 dakikalık uygulama ile 3 ay boyunca antibakteriyel hale getirilirken bu süre boyunca bakteriler ortadan kaldırılıyor ve kızamıktan zatürreye virüslerin bulaşması da engelleniyor. Herhangi bir kimyasal içermeyen NanoClear AG, alerjik etkiye de neden olmuyor. NanoClear AG ürünleri, 2002 yılından bu yana medikal ürünler alanında faaliyet gösteren Bilişim Teknik Medikal ve Bilgisayar Ltd. Şti tarafından geliştiriliyor. Nano teknoloji ile hijyen sağlama konusunda hayata geçirdiği ürünlerle sadece Türkiye’de değil yurtdışında da güçlü bir yer edinen grup, hedefini kaliteli, ucuz, yan etkisi olmayan ve uzun süreli hijyen sağlamak olarak belirledi. Grubun ürünleri hastane, okul, cami, toplu taşıma araçları gibi toplumun genel kullanımına açık her alanda kullanılabiliyor.