Roche Türkiye tarafından tasarlanan dijital çözüm uygulaması olan Coral Platformu ile erişilebilirlik, hasta/hasta yakını eğitimi, tedavi takibi ve hasta-hekim iletişimi konularında süreçlerin iyileştirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Sağlık teknolojileri alanında Türkiye’den çıkan yenilikçi bir girişim olan Coral Roche ürünlerinin kullanıldığı ve kendi dijital çözümleri bulunmayan ülkelerde standart dijital çözüm uygulaması olarak kabul edilmesi planlanıyor.
Roche, 125 yıldır, sağlık hizmetleri ve teknolojileri alanında gösterdiği faaliyetlerle dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketi. Roche, tanı ve tedavi çözümleri sunmanın yanı sıra bilimsel veri ve teknoloji şirketi olarak daha fazla dijital odaklı çözüm ve araçla hastaların yaşamlarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu bakış açısıyla Roche Türkiye ekibi tarafından geliştirilen Coral Platformu, Roche ürünlerinin kullanıldığı ve kendi dijital çözümleri bulunmayan ülkelerde standart dijital çözüm uygulaması olacak şekilde tasarlandı. Sağlık profesyonellerinin, hastaların ve hasta yakınlarının hastalık tecrübelerini iyileştirmeye odaklanan platformda; erişilebilirlik, hasta/hasta yakını eğitimi, tedavi takibi ve hasta-hekim iletişimi konularında yenilikçi çözümler üretilmesi amaçlanıyor.
Roche Türkiye tarafından, kronik hastalıklarla mücadelede Roche’un sunduğu tedavi seçeneklerine tamamlayıcı bir çözüm olarak tasarlanan Coral Platformu ilk olarak Rusya’da kullanılmaya başlandı. Coral’ın kısa bir süre içerisinde Hindistan, Bangladeş, Tayvan, Şili ve Sırbistan’da kullanıma girerek global ekosistemde de değer katması planlanıyor. Bu ülkelerin de platformdan faydalanmaya başlaması ile beraber, projeyi tecrübe eden hasta ve hekim sayısının her geçen gün daha da artması bekleniyor. Coral’ın Türkiye’de uygulamaya geçmesi ile ilgili sağlık otoriteleri ile görüşmeler devam ediyor. Platforma dair ileriye dönük hedef ise 2022 yılı içerisinde EMA tıbbi cihaz onayı ile beraber Avrupa Birliği ülkelerine giriş yaparak, Roche ürünlerinin kullanıldığı ve kendi dijital çözümleri bulunmayan ülkelerde standart dijital çözüm uygulaması haline gelmesi olarak ifade ediliyor.
Roche İlaç Türkiye Genel Müdürü Dr. Natasa Klicko, “Tanı ve tedaviyi aynı çatı altında toplama gücümüz ve sağlık hizmetlerinin geleceğine yön verme motivasyonumuzla 125 yıldır büyümeye devam ediyoruz. Dünya çapında tüm sektörler bazındaki değerlendirmede Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 9. ilaç firmaları arasında ise 1. şirket durumundayız. Yarının ihtiyaçları için bugünden çalışırken, hasta odaklı yaklaşımı, veri ve teknolojiyle birleştirerek hasta yolculuğu boyunca hastaların ve hasta yakınlarının ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler geliştirmeye ve böylece sağlık ekosistemi için değer katmaya odaklanıyoruz. Roche Türkiye ekibi olarak tasarladığımız Coral Platformu da bu motivasyonun bir yansıması. Bu platform ile hasta ve hekim arasındaki kronik sorunları çözmenin ötesinde, hastaları ve hasta yakınlarını tüm süreçler hakkında bilgi sahibi kılmayı, onlara daha fazla fayda sunmayı hedefliyoruz. Özellikle nadir hastalıklarda tedavilere erişim süreçlerinde meydana gelen zorlukları minimize etmeyi; hastaların bu tedavilere erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Platformun kullanılmaya başlandığı Rusya’daki ilgili ekipten aldığımız geri dönüşler oldukça olumlu. Halihazırda spinal musküler atrofide (SMA) kullanılan ancak Rusya için nöromiyelitis optika ve akciğer kanseri için de geliştirmeler yapılan platformun, kısa bir süre içerisinde daha fazla hastalık için daha geniş bir coğrafyada aktif olarak kullanımı üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Sağlık hizmetleri ekosisteminde dijitalleşme açısından önemli bir platform olarak görülen Coral, ayrıca MediaCat Felis ve İstanbul Marketing Awards gibi önemli kuruluşlardan ödüller aldı.