Genel Müdür İnci Ayyıldız; “-Türkiye ve ihracat pazarlarından gelen kutu satışları ile Pharmactive; 2018 yılında Türkiye’de yılda 100 milyon üzeri kutu üretim çıtasını aşan, az sayıdaki firmadan biri olacak. Bu üretimleri ile Sağlık Bakanlığı’nın cari açığı azaltma hedefine katkı sağlayacak…”
Kökleri 1950’lere dayanan, ancak 2010 yılında resmen kurulan Pharmactive’in başarı hikayesi, dudak uçuklatan cinsten. 2011 yılı sevgililer gününde, “Bizim aşkımız ilaç” sloganı ile üretim hayatına başlayan firma, 2013 yılından itibaren farklı bir Ar-Ge merkezine paralel olarak ürünlerini fabrikaya transfer ediyor. 4 yıldır satış yapan Pharmacive 300 firma arasından ilk 30’un arasına girmeyi başarıyor. Şu anda fabrikada, sahada ve merkezde olmak üzere yaklaşık 850 çalışanı ile, sektörün öncülüğünü yapıyor. Sektörde 27 yıl, Pharmactive’de 2 yıldır çalışan Genel Müdür İnci Ayyıldız’la, firmanın kısa sürede yaptığı atılımı ve piyasanın geleceğini konuştuk;
‘’İç pazarda hedefimiz, ilk beşte olmak’’
-Pharmactive’in sektördeki yolculuğuna nasıl başladı?
“-İlk planda Avrupa ülkeleri ile ihracata başladık. 20 ülke ile anlaşmalarımızı yaptık. Bu sene yavaş yavaş satışlarımıza başladık. Hedefimiz 5 yıl içerisinde ihracat şampiyonluğu olmak, bu şekilde ilerliyoruz. Hem iç pazarda hedefimiz ilk 5 olmak, hem dış pazarlarda ihracatta büyüme, hem de üretim iş birliktelikleri. Fabrikamızın kapasitesi şu anda 330 milyon kutu ve biz bu sene 100 milyon kutu üretim yapıyor olacağız. Yani ilk 5 yılında 100 milyon dolara çıkmış firma sayısı da çok az. Türkiye’de 100 milyon kutu üretim yapan ilaç firma sayısı 4 ya da 5 tanedir zaten. Dolayısıyla hızlı büyüyoruz…”
-Kısa zamanda bu başarınızı neye borçlusunuz?
“-İyi odaklanmak ve doğru ekip yani insan faktörü. Baktığınız
zaman tecrübeli bir kadro var, çabuk dokunuşlarla sonuç alınıyor. Biraz da tutkuluyuz herhalde iyi yapmak istiyoruz işimizi…”
‘’Biyoteknoloji yatırımından çok heyecanlıyız’’
-İşinizi başarı ile yapmanızın heyecanı yüzünüze yansıyor?
“-Ülkeye bir şey katıyor olmak güzel, yeni başlayan bir şirkete şekil veriyor olmak keyifli…Biz biyoteknoloji yatırımından çok umutluyuz. Türkiye’de olmayan bir bilgiyi transfer ediyoruz. Birçok şirket biyoteknolojiye yöneliyor. Ancak bildiğimiz gibi daha çok paketleme, dolum, çoğaltma ama sıfırdan geliştir, onu sürdürebilir kıl. Bunu yapabilen zaten dünyada çok az ülke var. Bu anlamda hem bizim için hem de ülkemiz için bir fırsat bu işbirliği…”
-Biyoteknoloji neden önemli ve sizin bu konudaki çalışmalarınız nasıl yürüyor?
“-Artık daha çok biyolojik ürünlere dönüş var. Çünkü biraz daha az yan etkisi var, kimyasal olmağı için. Daha hedefe yönelik, daha iyi sonuç alıyorsunuz. Özellikle kanser tedavisinde. Dünyada daha çok kullanılıyor bu ilaçlar. Fakat orijinalleri çok pahalı. Onun bir benzerini yapmış oluyorsunuz. O yüzden biz de iyi bir yatırım yaptık, hem Kore’de hem Türkiye’de. Bu bilgiye sahip olacak çok az insan olacak. Bu da bizi heyecanlandırıyor…”
-Dünya ilaç firmaları neden tercih ediyorlar. Bu güveni
nasıl sağladınız?
“-Üretim tesisimiz yüksek kapasite ve teknolojisiyle sadece Türkiye’nin değil Batı Avrupa’nın da sayılı ilaç üretim tesislerinden biri. Tesisimizin ilk etabına 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi. İlk ürünlerimizi 2013 yılının Eylül ayında Türkiye’de doktor ve eczacıların hizmetine sunduk. 108 bin metrekare alan üzerine kurulu Çerkezköy’de bulunan,Avrupa GMP sertifikalı üretim tesisimiz, sıvı, yarı katı ve katı hatlarda toplam 330 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahip ve en yüksek teknoloji üretim donanımına sahip…”
“Stratejik işbirliklerimiz devam edecek”
-Firma olarak aldığınız başka bir başarı belgesi var mı?..
“-Faaliyetimizin henüz birinci yılında, Avrupa’nın en saygın otoritelerinden biri olan BfArM tarafından dünya çapında prestiji olan Avrupa GMP sertifikasını aldık. Mayıs 2017 tarihinde bu sertifika yenilenmeye hak kazandı. Son teknoloji üretim tesisi ve kalite standartları ile birçok uluslararası firmanın ilaç üretimi konusunda işbirliği yapmak istediği bir firma olduk. Stratejik üretim işbirliklerimiz ile sektörümüzde hızla ilerlemeyi planlıyoruz. GSK, Abbott, AstraZeneca Sandoz, Pensa ve Reckitt Benckiser gibi çokuluslu firmalar ile yapılmış olan stratejik üretim işbirliklerimiz artarak devam edecek…”
-Bünyenizde üretimi gerçekleştirilen kaç farklı ürün grubu yer alıyor?
“-Pharmactive İlaç Fabrikası, yılda 230 milyon kutu katı (tablet, kapsül, toz), 57 milyon kutu yarı katı (krem, jel, merhem ve losyon) ve 43 milyon kutu likit (şurup, süspansiyon, sprey ve damla) üretebiliyor. Bu tesisin genişleme alanlarının da devreye alınmasıyla birlikte, yıllık 550 milyon kutunun üzerinde üretim kapasitesiyle Avrupa’nın sayılı ilaç üretim tesislerinden biri olacak…”
-Yerli ilaç üretimi konusunda neler söylemek istersiniz?
“-İlaç sektörü stratejik sektörlerden biridir. Sadece ekonomik anlamda değil, toplum sağlığı açısından da önem taşıyor. Bu noktada son yıllarda devletimizin eşdeğer ilaçların reçetelere yazılmasındaki özel hassasiyetini ülkemiz ve toplumumuz adına olumlu buluyoruz… Türk ilaç sektörü artık eskisi gibi değil. Kendi ilaçlarımızı üretiyoruz. Eşdeğer ilaçlar noktasında sadece biz değil sektörümüzdeki tüm oyuncular çeşitli adımlar atıyor. Pharmactive olarak Türkiye’de önümüzdeki 5 yıl içinde ilk 5 eşdeğer firma arasında yer almayı hedefliyoruz. 456 kişilik tanıtım pazarlama kadrosu ve birçok uzmanlık alanına hitap eden 156 ürünü ile sektördeki tutarlı büyümesi…”
#icpazar, #ilac, #urun, #firma, #hedef