Stent ve ameliyat şansı olmayan kalp ve damar hastalarında lazer tedavisi:
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıkları ve ona bağlı ölümler ilk sırada yer almaktadır. Bu hastalık grubunun tedavisi ülkemizde de başarıyla yapılmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarında tedavi: medikal, stent veya cerrahi şeklinde gerçekleşmektedir. Ancak bir grup hasta vardır ki ne cerrahi ne de stent şansları yoktur. Düşük enerjili lazer tedavisi işte bu noktada devreye girer.
Laser tedavisi Tedavinin Uygulanışı:
Tamamen poliklinik veya muayenehane ortamında uygulanabilen, ağrısız bir tedavi yöntemidir. Hastaya açılan bir damar yolundan lazer ışığı verilir. Seanslar 20 dakika kadar sürer ve hasta aynı gün normal yaşantısına devam eder. Tedavi 10 seans olarak yapılır. Seanslar her gün uygulanır. Çalışmada da lazerin kalp yetmezliği üzerindeki etkileri, tedavi sonrasında kalp kasının kasılma gücünün ve kalbin pompa fonksiyonunun arttığı gösterilmiştir.
Etki mekanizması:
Düşük enerjili laser tedavisinin en önemli etkisi damarlarda arterioller yani ince kılcal damarlar üzerinedir. Işınlar arteriolleri 3-5 kat genişleterek etkisini gösterir. Ameliyat veya stent şansı olmayan kalp hastalarında tıkanan veya daralan damarların çevresinde yeni damar oluşumunu sağlar. Tıkalı kalp damarları çevresinde ince kılcal arteriol seviyede damarlara etki ederek dolayısıyla genişleterek kansız bölgeye kan verilir. Ayrıca kandaki oksijen miktarını arttırarak o bölgedeki kan dolaşımını da arttırmış olur. Buna bağlı olarak da hastanın kansızlığa bağlı göğüs ağrısı, göğüste yanma hissi, nefes darlığı, çabuk yorulma, tıkanma, nefes nefese kalma, bacaklarda şişlik, vücuttaki ödemler gibi şikayetler önemli ölçüde azalırken, yürüyüş mesafeleri ve efor kapasitelerinde de artış olmaktadır. Tedavi sonrası yapılan angiografi ve ekokardiyografide kalp kasılma gücünün arttığı görülmüştür. Kalp krizi sonrası kalpte büyük bir bölgede hasar meydana gelen cerrahi ve stent şansı olmayan hastalar lazer ile tedavi edilmiş kısa sürede kalbin kasılma gücünün belirgin bir şekilde arttığı görülmüştür. Lazerin kalp yetmezliği üzerindeki etkileri vardır. Tedavi sonrasında kalp kasının kasılma gücünün ve kalbin pompa fonksiyonunun arttığı gösterilmiştir.