AİFD Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Oğuz Mülazımoğlu; “Araştırmaları İlaç Firmaları Derneği olarak yeni ve orijinal ilaçlara erişimi artırmaya ve Türkiye’de sağlık sektöründe yaşanan sorunlara etkin çözümler üretmeye odaklanıyoruz.”
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Türk insanının yeni ve orijinal ilaçlara erişimini sağlamak ve ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler bulunmasına katkıda bulunmak amacıyla 2003’te kuruldu. “Yenilikçi tedavi önerileri” sunarak, sağlık alanında yaşanan zorlukların aşılmasında ülkemiz sağlık sektörüne ve Hükümetimize “çözüm ortağı” vizyonuyla hareket eden kurumla Medikal Yayınlar bulaşmasında bir araya geldik.
AİFD Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Oğuz Mülazımoğlu son bir senedir ilaç sektöründe Türkiye gündeminin yoğun geçtiğini, özellikle fiyat yönlü konularda problemler yaşandığını belirterek; “Türkiye’deki geri ödeme politikalarını yakın ve uzak çevremizden örneklerle kıyasladığımızda en iyilerinden bir tanesi. Geri ödemelere bakıldığı zaman %95’i devlet tarafından güvence altına alınmış bir sistem görüyoruz. Ama buradaki esas nokta 2002’de sağlıkta dönüşüm programı lanse edildiği zaman kullanılan kutu miktarıyla 2015’te kullanılan kutu miktarında %200’lük bir artış yaşanmış olması. 690 milyon kutudan 2.1 milyar kutuya yakın bir artış var. Yani Türkiye’de 2002’de 690 milyon kutu ilaç kullanırken, 2016’da 2.1 milyar kutuya gelmiş. 2002’den 2015’e enflasyon artışlarını hesaplamak kolay. Fakat 2002 rakamlarıyla ilaç sektördeki fiyat artışlarının enflasyon oranı %9. Dolayısıyla 3 katı kadar artış varken sadece fiyatların %9 oranında artması oldukça düşündürücü. 2002’de ilacınız 100 lirayken 2015’te 109 liraya oluyor. Eczanelerden aldığımız ilacın fiyatı 2016 Türkiye’sinde nominal olarak daha ucuz, reel olarak hiç konuşmuyoruz zaten. Nominal olarak yani o zaman 20 liraya aldığınız antibiyotiğin fiyatı bugün, 3 ya da 4 liraya düşmüş durumda. Dolayısıyla şuan ilaç sektörünün en zorlandığı kısım fiyat konusu.” dedi.
Yenilikçi ilaçların sektöre kazandırılması gerekiyor…
Yenilikçi ilaçlar insanların yaşam kalitelerini yükseltirken, yaşam sürelerini de uzatıyor. Ancak topluma tek katkılarının bundan ibaret olduğu söylenemez. Bu ilaçların doğru ve yerinde kullanılması çalışanların işlerini yapmasına olanak sağlıyor; sakatlıkları, ameliyatları, hastanede yatarak tedavileri azaltıyor. Hastalığın tedavisi için yapılan harcamayı düşürüyor. Sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltirken, maliyetini düşürüyor. Bunun yanı sıra ilaç endüstrisinin gelişmesine ve güçlenmesine katkıda bulunuyor, yatırımları artırıyor. Yenilikçi ilaçlar her bakımdan toplum için değer oluşturuyor.
AİFD olarak fiyatın peşinde olmadıklarını, fakat ilaçta fiyatlandırma politikalarının önceliklerinin arasında en üst kısımlarda yer almakla beraber, yenilikçi ilacın Türk halkına ulaştırılması için çalıştıklarını belirten Mülazımoğlu; “Tüm Türkiye’de yenilikçi ve orijinal ilaçların toplam portföydeki oranı %3. İleriki yıllarda fiyat politikasının bu şekilde devam etmesi neticesinde Türkiye’ye gelen ilaç sayısının giderek azalması söz konusu olabilir. Türk halkının ortalama yaşam süresi 78’e gelmiş durumda. Hem sayıca artıyoruz hem de yaş olarak ilerliyoruz. Bu da kronik hastalıkların ilerlemesi anlamına geliyor. Kronik hastalıkların ilerlemesi durumda talep edilen ilaçların niteliği ve niceliği orijinal ilaçlara olan talep olarak görülüyor. Yakın coğrafyaya baktığımız zaman ilaç sektörünün en iyilerinden biri biziz, fakat bu yenilikçi ilaçlara ulaşmak bizim için de kolay olmuyor. Çünkü pazara giriş ve fiyat engeli var. Eğer biz yenilikçi ilaçları hastalarımıza doğru bir şekilde ulaştırmayı başaramazsak ileride zor günlerle karşılaşabiliriz. Türkiye’nin geleceği ile ilgili olarak özellikle yenilikçi ilaçlara erişim konusunda pozitif ve yapıcı yaklaşımları olan bir hükümet görüyoruz. AİFD temsilcisi şirketlerin Türkiye’ye ciddi yatırımları var. Türkiye’den ciddi anlamda ihracat yapıyorlar. 60 seneden beri bu şirketler Türkiye’de. Bundan sonra da olmaya devam edecekler. Yatırım ortamının en iyi şekilde devam edebilmesi için bahsettiğimiz yapısal süreçlerin doğru bir şekilde yapılması gerekir.” dedi.
#AİFD #AraştırmacıİlaçFirmalarıDerneği #OğuzMülazımoğlu #ilaçfirmaları #Kronikhastalıklar #yatırım #Yenilikçiilaçlar #türksağlıksektörü #ilaçtageriödemeler