Son yıllarda hastalığın daha iyi anlaşılması ve erken tanı sayesinde hastalığın tedavisinde başarı oranı da artırıyor.
19 Kasım Dünya KOAH Günü’nde, Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez KOAH hastalığının basit bir test ile saptanabildiğini söyledi. 2030 yılında KOAH’ın dünyada üçüncü ölüm nedeni olacağını belirten Dr. Esra Sönmez bu hastaların özellikle bu mevsimde olmaları gereken aşıları ihmal etmemeleri gerektiğine dikkat çekti. Solunum yollarını tutan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes verirken ıslığa benzer ses, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtiler gösteriyor. Erken tanı ve uygun tedaviyle hastalığın seyri düzeliyor ve ilerlermesi durdurulabiliyor. Dr. Sönmez, KOAH hastalığında basit bir solunum fonksiyon testi ile erken tanının mümkün olduğunu vurguladı.
HAVA KİRLİLİĞİ VE BESLENME DÜZENİ HASTALIĞI TETİKLİYOR
Hava kirliliğinin artması ve beslenme düzeninin bozulması KOAH hastalığını tetikliyor. Hastalığın en büyük nedenlerinden birinin sigara olduğunu belirten Dr. Esra Sönmez, sigara içmeyen ancak sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin de bu hastalığa yakalanma riskinin olduğunu söyledi. Sigara kullanımının azaldığı ülkelerde hastalık oranlarının günden güne düştüğünü ifade eden Dr. Sönmez, kömür ve metal işletmeleri, tekstil atölyeleri ile kağıt imalathaneleri gibi çalışanların toza ve dumana maruz kaldığı meslek gruplarında da hastalığın görülme oranın fazla olduğunu söyledi.
HASTALIĞIN İLERLEMESİ TEHLİKELİ
Hastalığın belirtileri öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı şeklinde görülüyor. Bu nedenle birçok kişinin belirtileri önemsemediğini ve yanlış algıladığını belirten Dr. Sönmez, hastalığın tedavi edilmediği taktirde yavaş yavaş ilerlediğine dikkat çekiyor. KOAH, orta ve ileri evrede alevlenmelerle kendini gösteriyor. Hastanın doktora gidiş sebebi de çoğu kez bu alevlenmeler oluyor. Hızla kötüleşen çoğu hasta, ya hastaneye yatıyor ya da yoğun bakıma gereksinimi duyuyor. Hastaların ölüm nedeni ise ilerleyen solunum yetmezliği oluyor. Daha sonra ise sağ kalp yetmezliği ve enfeksiyonlardan kaynaklanan kayıplar geliyor.
KIŞ AYLARINDA AŞI İLE KORUNMA SAĞLANABİLİYOR
Solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi gibi görüntüleme yöntemleri sayesinde hastalığın şiddeti ve evresini belirlenerek, tedavi ve takip planı yapılıyor. Sigara içiminin bırakılması, KOAH’ın gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişim olduğunu söyleyen Dr. Sönmez, yılda bir kez grip aşısı ve 5 yılda bir pnömokok (zatürre) aşısı yaptırmanın da bu hastalar açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti. KOAH’ta kanser riskinin olduğunu vurgulayan Dr. Sönmez, “KOAH tanısı alan hastalar sigara içtiği için, akciğer kanseri konusunda da risk altında oluyorlar. Akciğer kanseri olan hastaların çoğunda da bu rahatsızlık görülüyor. Bu nedenle KOAH tanısı alan kişilerin akciğer kanseri açısından da değerlendirilmesi önem taşıyor” dedi. 19 Kasım Dünya KOAH Günü’nde, Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez KOAH hastalarının dikkat etmesi gereken önemli noktalara dikkat çekti. Sigaradan uzak durun. Gerekirse sigarayı bırakmak için destek alın. İlaçlarınızı doktorun söylediği şekilde kullanın. KOAH şikayetlerinizde artış olduğunda gecikmeden doktorunuzla paylaşın. Aşılarınızı ihmal etmeyin. Sağlıklı beslenin. Düzenli olarak egzersiz yapın. Solunum egzersizlerini öğrenin.