İlaç ABD’de umut verdikten sonra 400 hasta çalışmasında denenecek.
Koronavirüsün neden olduğu ileri akciğer hastalığı olan hastalara fayda sağladığı söyleniyor.
Lösemi ilacının, akciğerlerdeki yaralanmayı önlediğine inanılıyor.
İngiliz kökenli ilaç devi, ABD’deki ağır koronavirüs hastalarında ümit veren kan kanseri ilacını deneme planlarını açıkladı.
AstraZeneca, ilacın solunum cihazına bağlanan ve yoğun bakım hastalarının durumuna iyi geldiğinin aktarıldığını belirtiyor.
Virüsü baskılayıp akciğerlerin yaralamasını önlediği söylenen lösemi ilacı, şimdi 400 hastanın geniş bir klinik araştırmasına girecek.
NHS reçetesinde bulunan ilaç, Washington’daki Walter Reed Genel Hastanesinde az sayıda COVID-19 hastasına verildi.
Merkezi Cambridge’de bulunan AstraZeneca, ilaçla birlikte, ileri akciğer hastalığı olan seçilmiş hastalarda klinik fayda gözlendiğini belirtiyor.
COVID-19, akciğerlerin iltihaplanmasına ve yaralanmasına yol açarak agresif bir bağışıklık tepkisine neden oluyor ve bu durum nefes almayı zorlaştırıp hastayı öldürebiliyor.
İlacın etken maddesi ise, bağışıklık tepkisini tetikleyen BTK proteinini bloke eden bir Bruton tirozin kinaz (BTK) inhibitörü olarak biliniyor. Bu madde abartılı savunma mekanizmasını bastırarak, virüsün akciğerlere zarar vermesini önleyebiliyor.
AstraZeneca’da onkoloji araştırma ve geliştirme başkanı Jose Baselga, AstraZeneca’nın geçen hafta ilaç aldıktan sonra iyileşen koronavirüs hastaları hakkında erken veriler aldığını söyledi. Bunun üzerine ilaç devi 72 saat içinde bir COVID-19 klinik araştırması hazırlayıp, normalde üç aydan fazla süren bir işlem olan ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) sundu.