En sık rastlanan kalıtsal hastalıklardan olan ve kist kümelerinin, öncelikli olarak böbreklerde meydana geldiği polikistik böbrek hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenler;
Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, diyaliz ya da nakil gerektiren her 10 böbrek hastasından birinin Polikistik Böbrek Hastası olduğuna vurgu yaptı. Polikistik böbrek hastalığı, kist kümelerinin, öncelikli olarak böbreklerde görülmesi sonucu meydana gelen bir hastalık olduğunu söyledi. Genellikle böbrekler en şiddetli şekilde etkilenen organlar olmasına rağmen, polikistik böbrek hastalığı yalnızca böbreklerle sınırlı kalmıyor. Hastalık aynı zamanda vücudun başka bir yerinde de kistlerin oluşmasına yol açabiliyor.
Polikistik böbrek hastalığında; yüksek tansiyon, böbrek büyümesine bağlı sırt veya yan ağrısı, baş ağrısı, karın büyümesi, idrarda kan, sık idrara çıkma, böbrek taşları, böbrek yetmezliği ve idrar yolu veya böbrek enfeksiyonları belirtileri bulunabilir.
Doktora Ne Zaman Başvurmalı?
Hastalığın kliniği sessiz seyrettiğinden dolayı hastaların büyük çoğunluğu yıllar boyunca polikistik böbrek hastalığının farkına varamayabilir. Polikistik böbrek hastalığı belirti ve işaretlerinin birkaçını gösteren bir kişinin doktora başvurması gerekmektedir. Birinci derecede akraba, ebeveyn, kardeş veya çocukta polikistik böbrek hastalığı var ise, kişinin bu hastalık için taramadan geçmesi de önem kazanmaktadır.
Hastalığın çocuklara geçmesi için, yalnızca bir ebeveynde bulunması yeterli bir nedendir. Polikistik böbrek hastalığı bir ebeveynde görüldüğü takdirde, her bir çocuğun hastalığa yakalanma ihtimali yüzde ellidir. Polikistik böbrek hastalığınız varsa ve çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız, bir genetik danışmanı, hastalığın çocuklarınıza geçme riskini değerlendirmenize yardımcı olabilir.