Dünyanın dördüncü büyük cam ambalaj üreticisi

4Dünyanın dördüncü büyük cam ambalaj üreticisi: ŞİŞECAM

Şişecam Topluluğu, düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar ana işkollarında yurt içinde 19, yurt dışında ise 25 olmak üzere toplam 44 üretim tesisiyle uluslararası çapta faaliyet gösteriyor. 13 ülkede üretimini 20 bini aşan çalışanıyla sürdüren Şişecam Topluluğu, satışlarının yaklaşık yarısını yurtdışına yapıyor ve ürünlerini dünyada 150’ye yakın ülkeye ihraç ediyor. Şişecam’in sektöre yön veren Ecza ve kozmetik alanlarındaki çalışmalarını Şişecam Cam Ambalaj Grup Başkanı Abdullah Kılınç’a sorduk. Sektörün büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne seren Kılınç Türkiye’de ki ve dünyadaki faaliyetlerini Pharma Turkey okuyucuları için anlattı.

P.T: Şişecam Cam Ambalaj olarak Ecza ve kozmetik sektörlerine çeşitli hacim ve renklerde ambalaj üretiyorsunuz. Bize bu konudaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

A.K:“Cam sektörünün global oyuncusu konumundaki Şişecam Topluluğu bünyesinde faaliyet gösteren Şişecam Cam Ambalaj, günümüzde toplam 2,2 milyon ton/yıl üretim hacmiyle hem Avrupa’nın hem de dünyanın 4’üncü büyük cam ambalaj üreticisidir. Türkiye ile birlikte Gürcistan, Rusya ve Ukrayna olmak üzere 4 ülkede toplam 10 üretim tesisiyle faaliyetlerini sürdüren Şişecam Cam Ambalaj’ın satış gelirlerinin yarısı uluslararası satışlardan gelmektedir. Türkiye pazarını lideri konumundaki Şişecam Cam Ambalaj gıda, su, madensuyu, meşrubat, meyve suyu, süt, bira, şarap ve diğer alkollü içecekler ile ecza ve kozmetik sektörlerine 6 cc’den 15000 cc’ye kadar çeşitli hacim ve renklerde cam ambalaj sağlamaktadır. Şişecam Cam Ambalaj olarak kozmetik ve sağlık ürünleri sektörüne yönelik üretimlerimizi renksiz ve bal renkli olarak Eskişehir Fabrikamızda gerçekleştirmekteyiz. Ecza sektörüne oral yollarla alınan şurup, tablet, süspansiyon, kapsül şişelerinin yanı sıra damar yoluyla alınan ilaçlar için “enjektabl” ürünler (flakon olarak adlandırılıyor) ve serum şişeleri üretimleri yapmaktayız.

TEKNOLOJİNİN EN YENİ OLANAKLARI İLE TESİS EDİLMİŞ OLAN FABRİKALAR

Ülkemizdeki ilaç üretim tesislerinin tamamına yakınının Marmara Bölgesinde yerleşik olmasından dolayı daha önce Topkapı Fabrikamızda yaptığımız bu üretimler, 2013 yılında fabrikamızın kapanması ile birlikte Eskişehir Fabrikamıza taşınmıştır. Teknolojinin en yeni olanakları ile tesis edilmiş olan fabrikamızda ecza şişeleri üretimlerimiz ISO Class 8 şartlarındaki “beyaz oda” da, flakon üretimlerimiz ise temiz ortam olarak adlandırdığımız farklı bir kapalı alanda yapılmaktadır. Ecza şişeleri ve flakonları Tip 3, serum şişelerinin ise Tip 2 olarak adlandırılan farklı cam tiplerinden üretmekteyiz. Sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde gerek beşeri gerekse veteriner gurubu ilaçlar için oluşturduğumuz geniş bir ürün portföyümüz mevcuttur.”

SAĞLIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK ÜRETİM YAPAN TEK CAM AMBALAJ ÜRETİCİSİ

P.T: Türkiye’de büyük bir pazara sahipsiniz. Bunun ne kadarını ecza ve kozmetik sektörü oluşturuyor?

A.K:“Şişecam Cam Ambalaj olarak Türkiye’de sağlık sektörüne yönelik üretim yapan tek cam ambalaj üreticisiyiz. Sektörde faaliyet gösteren (üretim yapan) tüm beşeri ve veteriner ilaç üreticilerine cam ambalaj tedariki yapmaktayız. Eskişehir fabrikasının yeni kapasitesi ve makine kurulumu ile kozmetik sektörünün taleplerini değerlendirmeye başladık. Halen üretmekte olduğumuz kolonya şişesi, krem kavanozu ve aseton şişesinden oluşan ürün portföyümüzü yürütmekte olduğumuz yeni ürün çalışmaları ile büyütmeyi hedefliyoruz. Çalışmalarını sonuçlandırmak üzere olduğumuz parfüm, oje ve yeni kolonya şişelerimiz ile sektörde daha fazla varlık göstermeye başlayacağız.”

540 MİLYON TL YARIMLA OLUŞTURULAN BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ

P.T: Şişecam ürünlerini nasıl geliştiriyor yeni şekilleri nasıl belirliyor? Ar-Ge çalışmalarınız neler?

A.K:“1976 yılından bu yana yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleri ile Türkiye’de kurumsal Ar-Ge faaliyetlerinin öncülerinden olan Şişecam Topluluğu, Türkiye’de Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan şirketler arasında yer almaktadır. Topluluk, 2014 yılında satış gelirlerinin % 1,4’üne karşılık gelen bir düzeyde Ar-Ge harcaması gerçekleştirmiştir.  Şişecam Topluluğu bünyesindeki ArTeGe (Araştırma Teknolojik Geliştirme) faaliyetleri Gebze-Çayırova’daki Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında toplam 13 ‘Bölge Laboratuvarı’nda yürütülmekte, ArTeGe alanında çalışan sayısı ise 225’i bulmaktadır. Topluluk bünyesindeki ArTeGe faaliyetlerinin lokomotifi, toplam 9 bin 400 metrekarekapalı alana ve ödüllü bir yeşil bina olma özelliğine de sahip olan Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’dir. Alanında Türkiye’nin en büyük ve donanımlı, dünyanın da sayılı Ar-Ge merkezleri arasında yer alan Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi 40 milyon TL’lik yatırımla 2014 yılında faaliyete geçmiştir. Bugün 154 tam zamanlı araştırmacının görev yaptığı merkez, cam bilimi ve teknolojisi alanında geleceğin ürünlerine ve üretim teknolojilerine yön vermektedir. Şişecam Cam Ambalaj, sağlık sektörüne yönelik olarak bu alandaki çalışmalarını daha çok üretim süreçlerini iyileştirme, nihai ürünün kalitesine katkı sağlama ve verimliliği arttırmaya yönelik olarak gerçekleştirmektedir. Şişecam’ın geliştirdiği kırıldığında dağılmayan cam, termokromik boya uygulamaları, hafifletme gibi geliştirme çalışmaları tüm sektörlere olduğu gibi ecza ve kozmetik grubu ürünlere de uygulanabilmektedir.”

CAM YENİDEN CAM

P.T: Özellikle ecza ve kozmetik sektöründe geri dönüşüm ve geri dönüşümün öneminden bahsedebilir misiniz? Sizin bu konudaki görüşleriniz ve çalışmalarınız neler?

A.K:“İçine konulan ürünle hiçbir etkileşime girmeyen cam, bu özelliğiyle en sağlıklı ambalaj malzemesidir. Bunun yanı sıra cam ambalaj yüzde 100 ve sonsuz kere dönüştürülebilmektedir. Cam ambalaj bu geri dönüşüm özelliğiyle ayrıca yakıt ve enerji tasarrufu sağlamaktadır. Sürdürülebilirlik kavramının giderek önem kazandığı günümüzde, cam ambalaj sahip olduğu tüm bu özellikleri ile “en sürdürülebilir ambalaj malzemesi” olarak tanımlanıyor. Türkiye’nin lider cam ambalaj üreticisi olan Şişecam Cam Ambalaj, camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ‘Cam Yeniden Cam’ı hayata geçirdi.

6Ödüllü Cam Yeniden Cam projesinin 3 temel ayağı bulunuyor;

  • Cam ambalaj geri dönüşümü konusunda farkındalık yaratılması ve toplumun bilinçlendirilmesi,
  • Cam ambalaj atıklarının toplama alt yapısının geliştirilmesi,
  • Cam ambalaj atıklarının toplanarak işlendiği tesislerin modernize edilmesi ve evsel atıklara karışan cam ambalaj atıklarının düzenli depolama öncesinde ayrıştırılmasıdır.

Bu üç temel ayak üzerinde şekillenen Cam Yeniden Cam’ın ülkemizdeki en kapsamlı projelerden biri olmasında uzun vadeli ve stratejik planlamasının yanı sıra hedeflenen geniş paydaş kitlesi de büyük rol oynamaktadır. Proje kapsamında anaokulları ve ilköğretimi kapsayan eğitim faaliyetleriyle çocuklara, sokak aktiveleriyle toplumun her kesimine, ÇEVKO ile yapılan işbirliği kapsamında STK’lara, belediyelere hibe edilen cam kumbaraları ve cam ambalaj atıklarını toplama araçlarıyla yerel yönetimlere, cam ambalaj atıklarını yeniden üretimde kullanılabilir hale getiren tesislere verilen teknik ve finansal destekle de özel sektöre ulaşılmaktadır.

‘Cam Yeniden Cam’ projesi kapsamında bugüne kadar;

  • 203 bin ilköğretim öğrencisine cam geri dönüşümü hakkında eğitim verildi.
  • Başta cam ambalaj atıklarının yoğun olduğu büyük şehirler olmak üzere toplamda 22 ildeki 136 ilçe belediyesiyle işbirliği yapıldı. Belediyelere yaklaşık 13 bin adet cam kumbarası hibe edildi.
  • Bugüne kadar 590 bin ton cam, bir başka deyişle 2,2 milyar adedi aşan cam şişenin çöpe atılması önlendi.
  • Şişecam Cam Ambalaj’ın üretimde kullandığı geri dönüştürülmüş cam atık/ cam kırığı oranı 2011 yılında yüzde 8 iken, bu oran 2015 yılında yüzde 19’a ulaştı.

Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılmasını sağlıyor. Hiçbir kalite kaybına uğramadan yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzeme olan cam ile 1 adet cam şişe üretmek için girdi olarak 1 adet cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. 1 adet cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.”

P.T: Ambalaj sektörünün Türkiye’deki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Dünya ile kıyaslandığında Şişecam ecza ambalaj üretiminin neresinde?

A.K:“Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişmekte olan sektörler arasında yer alan ambalaj sektörü kentli nüfusun artması, sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesi, teknolojik gelişmeler, gelir seviyesinin yükselmesi gibi pek çok etken sayesinde hızla büyümektedir. Şişecam Cam Ambalaj, sağlık sektörüne yönelik olarak pazara sunduğu ecza şişeleri ve flakonlar gibi ürünlerden oluşan portföyü ile dünyanın önde gelen firmaları arasında yer almaktadır.”