Kuruluşundan itibaren kendine “hasta odaklı yaklaşımı” misyon edinen AbbVie, çalışmalarına bir yenisini ekledi. Tedavi alanları arasında yer alan inflamatuvar bağırsak hastalıkları hakkında farkındalık oluşturmak, toplumsal bilinci artırmak, hastalar ve ailelerine hastalık konusunda ihtiyaç duydukları bilgilere kolaylıkla ulaşabilecekleri güvenilir bir kaynak sunabilmek için “AbbVie Türkiye YouTube Kanalı” altında “İBH’nın A,B,C’si” adlı bir platform açtı. İBH alanının ileri gelen uzmanlarından 7 Gastroenteroloji hekimi bilgilendirici sunumlarıyla kanalda yer alıyor.
-İnflamatuvar bağırsak hastalıkları nedir?
-İnflamatuvar bağırsak hastalıkları neden olur?
-İnflamatuvar bağırsak hastalıklarına nasıl tanı konulmaktadır? ve buna benzer konu başlıklarıyla hekimlerin yılların deneyimi ile hastaların ve ailelerin en çok merak ettikleri soruları cevapladıkları videolarla İBH hakkında toplumu bilgilendiriyor. AbbVie önümüzdeki dönemlerde hastaların ihtiyaçları doğrultusunda yeni videolar hazırlamaya devam etmeyi planlıyor.
Hayat boyu süren hastalık; Diyabet
Türk Oftalmoloji Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti işbirliği ve Bayer’in desteği ile hayata geçirilen ve çeşitli etkinliklerle devam eden “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” farkındalık kampanyası ile diyabete bağlı görme kayıpları konusunda halkı bilgilendirilme amaçlanıyor. Proje kapsamında gerçekleşen ücretsiz halk etkinliğinde oftalmolog hekimler Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, Doç. Dr. Melda Yenerel, Doç. Dr. Özgür Artunay ile uzman diyetisyenler Elif Temizel Eyüp, Begüm Demircan ve Çiğdem Aksoy katılımcıların göz sağlığı ve diyabet konularındaki sorularına cevap verdiler.
Diyabetik göz hastalığının belirtileri nelerdir?
*Görmede bulanıklık, görme keskinliğinin hem yakın hem de uzak görmede azalması
*Görme alanında kör noktalar / görüntünün oluşmadığı karanlık bölgeler
*Görme alanında yer yer düz çizgiler dalgalı ya da kırıkmış gibi görünür
*Renkler solmuş, eskimiş gibi görünür
*Her gün görülen nesnelerin çizgileri ve biçimleri bozulmuş gibidir;
Mesela, eğri büğrü görünen bir kapı pervazı
Diyabete bağlı göz hastalığından korunmak mümkün mü?
*Eğer tip 1 ya da tip 2 diyabetiniz varsa en azından yılda bir kez kapsamlı bir göz muayenesinden geçmeli, göz dibinize bakılmalı, diyabete bağlı göz hastalığı kontrolünden geçmelisiniz.
*Eğer diyabete bağlı göz hastalığınız varsa, daha sık kontrol edilmeniz gerekecektir.
*Kan şekeriniz mümkün olduğunca normal sınırlar içinde olmalıdır.
*Kan basıncınız mümkün olduğunca normal sınırlar içinde olmalıdır.
*Kan kolesterol (kan yağları) düzeyleriniz mümkün olduğunca normal sınırlar içinde olmalıdır.
*Sigara/tütün kullanımını bırakmanız büyük önem taşır.
#diyabet , #hasta , #doktor , #goz