Doğal dişlere en yakın görünüm İmplant ile mümkün oluyor?


Yemek yemeye ve konuşmaya yardımcı olma gibi önemli görevleri bulunan dişlerimizde meydana gelen fonksiyonel ve estetik bozukluklar, psikolojimizi ve sosyal hayatımızı önemli ölçüde etkiliyor

Uzmanlar, ağız ve diş sağlığı için uygulanan implant tedavisinin son zamanlarda sıklıkla tercih edildiğini söylüyor. Emsey Hospital’dan
Dr. Dt. Ömer Lütfi Koca, doğal dişlere en yakın alternatif olduğu söylenen implantın faydaları, kimlere uygulanabileceği ve CAD/CAM
teknolojisiyle ilgili görüşlerini aktarıyor.

İMPLANT NEDİR?

İmplant; eksik olan dişlerin yerine, bu dişlerin görevlerini yerine getirmesi amacıyla, çene kemiğine yapay diş kökü yerleştirilmesi işlemidir. Yapı maddesi genelde titanyum olan implantlar, estetik açıdan probleme neden olmaz.

İMPLANT, DOĞAL BİR GÖRÜNÜM VE RAHAT BİR KULLANIM SAĞLIYOR

Günümüzde diş implantları, tartışmasız doğal dişlere en iyi alternatiftir. İmplantlar geleneksel köprü ve protezlere göre, daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir. Tek diş eksikliği, birden fazla diş eksikliği ve tam dişsizlik durumlarında implant yapılabilir. Sağlam, rahat ve güvenilir bir uygulama olan implantlar üzerine yapılan protezler gerçek dişlerin yerini alırken, en doğal yapıyı oluşturur. Eksik dişlerin tamamlanması sürecinde, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. İmplant doğal dişin yerine geçerek, diş kayıplarının yol açacağı her türlü soruna kesin ve en sağlıklı çözümü getirir.

KİMLERE İMPLANT YAPILAMAZ?

İster tek diş ister birden fazla diş eksikliğinde, eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, bu tedavi uygun bir seçenektir. İmplant yerleştirilmesi öngörülen bölgede, çene kemiğinin implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişlik olması gerekir. Mevcut kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca, tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin de tamamen sağlıklı olması gereklidir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece, implant uygulamasını engelleyecek bir yaş limiti yoktur. Ancak, kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir. Ayrıca kronik hastalığı olanlara, ağız hijyenini sağlayamayacak kişilere ve aşırı sigara tüketenlere implant yapılması tavsiye edilmez.

İMPLANT KULLANIMI NASILDIR, İMPLANTIN KULLANIM SÜRESİ NEDİR?

Tedavi sonrası hasta oral hijyenine önem göstermeli, yani günde en az 2 defa dişlerini fırçalamalı ve diş ipi kullanarak temizliğini tamamlamalıdır. İmplant tedavisinde, hekim ve hasta işbirliği ile başarı sağlanır. Oral hijyene gerektiği gibi özen gösteren, 6 aylık periyotlar halinde hekimine kontrole gelen hastanın, implantını uzun yıllar rahat bir şekilde kullanması mümkün olacaktır.

CAD/CAM TEKNOLOJİSİ NEDİR?

CAD/CAM, bilgisayar kontrolü ile çalışan, makine ile üretilecek malzemenin bilgisayar ekranında üç boyutlu tasarım aracı anlamında kullanılan bir kelimedir. Sistem kısaca alınan optik ölçünün bilgisayara aktarılması, ekrandaki görüntü üzerinde restorasyonunun sınırlarının çizilmesi, kullanılacak seramik yapının hacimce belirlenmesi ve üç boyutlu kuron modelinin oluşturulması şeklinde özetlenebilir.

DİŞ HEKİMLİĞİNDE CAD/CAM NASIL KULLANILIR?

Diş Hekimliğinde, metal desteksiz full porselen, porselen inlay-onlay ve laminate veneer tedavileri için CAD/CAM sistemi kullanılır.

İMPLANTIN AVANTAJLARI NELERDİR?

– Tek seansta restorasyonun tamamlanıp ağza takılması,

– Geleneksel ölçü alma yöntemlerini ortadan kaldırması ve bekleme süresini kısaltması,

– Son derece estetik tam porselen restorasyonları üretilmesi,

– Daha iyi restoratif materyallerin, daha kısa süre içinde elde edilmesi ile hata potansiyelini oldukça azaltması,

– Geçici protezlere gereksinim duyulmaması,

– İndirekt restorasyonlardan kaynaklanabilecek muhtemel çapraz kontaminasyonların önüne geçilmiş olmasıdır.

                                                                                                                                              Dr. Dt. Ömer Lütfi Koca Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı