Altınbaş Üniversitesi Öğr. Gör. Barış Tuncer, Covid 19 önlemleri takip ve danışma hizmetlerini aksattığı için madde bağımlılığıyla mücadele çalışmalarının ciddi şekilde zayıfladığını söyledi.
Altınbaş Üniversitesi Öğr. Gör. Barış Tuncer, salgın şartlarının uyuşturucuyla tıbbi mücadele çalışmaları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Tuncer, Türkiye’de Mart ayından bu yana hastaneler, klinikler, kamu-özel sağlık kurumlarında hekimler ve yardımcı sağlık personelinin COVID-19 salgınıyla mücadeleye yoğunlaştığını hatırlattı. Bu durumun uyuşturucuyla tıbbi açıdan mücadeleyi kaçınılmaz olarak zayıflattığını vurgulayan Barış Tuncer şöyle devam etti:
“Türkiye’de alkol ve madde bağımlılığı ile mücadele eden kişilerin yatarak ve ayakta tedavi gördüğü Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) kliniklerinde verilen hizmetlerde acil haller dışında aksamalar yaşanabiliyor. Aynı durum, bağımlı kişilerin danışmanlık hizmeti aldığı Yeşilay danışmanlık merkezleri (YEDAM) için de geçerli.”
Fakir danışanlar desteksiz kaldı
Barış Tuncer, Yeşilay’ın hazırladığı bir rapora göre, devlete bağlı AMATEM’lerin COVID-19 salgını sırasında pandemik hastane olarak hizmet vermesi nedeniyle YEDAM danışanlarını tıbbi destek için yönlendirmeyi güçleştirdiğini belirtti. Tuncer, “Alkol ve madde kullanımını bırakan ve tıbbi desteğe ihtiyacı olan YEDAM danışanları bu AMATEM kliniklerine yönlendirilemedi. Salgın döneminde özel psikiyatri hastanelerine bağlı AMATEM’ler hizmet vermeye devam ettiği için kendi imkân ve araştırmalarıyla özel AMATEM’lerden destek alan YEDAM danışanları olduğu tespit edildi. Fakat YEDAM, danışanlarını sadece devlete bağlı AMATEM’lere yönlendirebiliyor. Bu nedenle salgın döneminde YEDAM’lar bu konuda kısıtlanmış oldu. Maddi durumu özel AMATEM’e gitmeye elverişli olmayan danışanlar da tıbbi destekten yoksun kaldı.”
Salgında uzaktan takip başladı
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Barış Tuncer’in verdiği bilgiye göre YEDAM’da salgın nedeniyle uzaktan çalışılan süreçte takip atındaki danışanları Skype üzerinden online takip etme kararı alınmıştı. Ancak internet kullanıcısı danışan sayısı çok az olduğundan, takip görüşmeleri görece küçük bir danışan grubuyla devam etmişti. Bu dönemde grup terapilerini online olarak yapmak sağlıklı olmayacağı için grup terapileri durdurulmuş, aile görüşmeleri de sadece telefon üzerinden devam ettirilmişti.
Yüz yüze görüşme kuyruğu uzadı
Barış Tuncer, salgınla mücadele sürecinde YEDAM’larda henüz ilk görüşmesi yapılmamış yeni başvuran danışanlarla online görüşmeler yapılamadığını, bu kişilerin yüz yüze görüşmeler için bekleme listesine alındıklarını söyledi. Bekleme listesini çok büyük oranda madde ve alkol danışanlarının oluşturduğunu kaydeden Barış Tuncer, “Özellikle büyükşehirlerde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya gibi) uzun bekleme listeleri oluştuğu görülüyor. Danışanlarla gerçekleşen online görüşmelerde de çeşitli sorunlar yaşanmıştı. Yaşanan bu aksaklıkların madde bağımlılığı ile mücadeleyi olumsuz etkileyerek madde bağımlılığı, madde kötüye kullanımı sayılarında artışa neden olabileceği düşünülebilir” diye konuştu.
#YEDAM #AMATEM #Salgın #UyuşturucuylaMücadele