Onko Koçsel, kanser tedavisinde kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri kapsamında doğru ilaçların kullanımını belirlemek için ABD’nin dünya devi sağlık kurumu Caris Life Sciences ile kanser hastalarına umut olacak bir işbirliği gerçekleştirdi
1987 yılında kurulan Onko-Koçsel, yeni tedavi olanaklarıyla ileri teknolojiye entegre, temel tedavinin yanı sıra yaşam kalitesini de artıran ilaçlarını Türk tıbbının hizmetine sunmayı misyon haline getirdiğini yaptığı projelerle kanıtlamaya devam ediyor. Faaliyet gösterdiği alanlarda öncü firmalar arasında bulunan Onko Koçsel ilaçlarının, her zaman yeniliği takip eden bakış açısını Grup Satış Pazarlama Müdürü Akın Çoban Pharma Turkey okuyucuları ile paylaştı.
Öncelikle bize Onko Koçsel’den ve yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Onko Koçsel, 28 yıldır sektörde faaliyet gösteren ve ağırlıklı olarak Onkoloji ve kan ürünleri alanında hizmet gösteren bir firma. Türkiye’de birçok yeniliklere öncülük yapmış, yeni bir çok tedaviyi doktor ve hastaların hizmetine sunmuş bir firmayız. Bugüne kadar ithalatçı kimliği ile dikkat çeken Onko Koçsel artık üretici kimliği ile de öne çıkıyor. Bu yıl yerli kanser ilaçlarının üretimi için 100 milyon euro değerinde bir yatırımla ileri teknolojiye sahip farmasötik ilaç fabrikamızın açılışını gerçekleştirdik. Bünyesinde Türkiye’nin GMP onaylı ilk AR-GE Merkezi’ne sahip olan fabrika hem Türkiye hem de dünya için çok önemli bir yere sahip. Bu kadar yüksek teknolojiye sahip bir fabrika Türkiye’de ilk kez kuruluyor. Dünyada bu teknolojik altyapıya sahip sadece 14 tane tesis var ve bir tanesi de biziz. Dolayısıyla bu fabrika ile Türkiye’ de hiç üretimi yapılamayan veya kısıtlı olarak üretilen kanser ürünlerini ileri teknoloji ve kalite koşullarında üretmeyi, üretimin Türkiye’nin ithal bağımlılığını azaltmasını ve bir yandan da ihracata imkan vermesini hedefliyoruz. Üretim tesisimizin onkolojik olarak gerçek kapasitesi neredeyse Türkiye’nin bu alandaki tüm ihtiyacını karşılayabilecek ölçüdedir. Ancak hedefimiz sadece yurtiçi pazara ürün temin etmek değil, belli miktardaki kapasitemizle de yurt dışı pazarlara ürün temin ederek ilaç sanayisi olarak ihracata destek vermektir. Böylece ülkemizin cari açığını kapamaya da destek vermiş olacağız. Onko Koçsel olarak onkoloji alanında bütünleşik bir hizmet anlayışımız var ve bu konuda geçmişte olduğu gibi gelecekle ilgili projelerimiz var. Bu adımların en önemlilerinden birini Caris Life ile işbirliği yaparak attık.
“Caris life Sciences, kanserde tedavi seçenekleri konusundaki belirsizliği azaltmak için sürekli çalışmalar yapmaktadır. Kanser tedavisinde doğru ilaç seçimi çok önemli ve kanserde tedavi seçenekleri konusundaki belirsizliği azaltmak için büyük ilerlemeler kaydedildi. Caris life Sciences, kanserde tedavi seçenekleri konusundaki belirsizliği azaltmak için sürekli olarak çalışmalar yapan, kişiye özel tedaviye odaklanmış ve sunduğu dünyanın en gelişmiş “moleküler profilleme” hizmetini sunan bir şirketidir. Merkezi ABD’de olan ve onkoloji alanında en gelişmiş moleküler profillemeyi sunan şirket olan Caris Life Science, bugüne kadar 70.000’den fazla kanser hastası için kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti sunmuştur. Caris Molecular Intelligence, hastanın tümöründen elde edilen moleküler verileri, kanser çalışmalarından elde edilen ilaç etkileşimleri ile ilişkilendiriyor ve tedavinin kişiye özel olması için, çok ileri teknolojiye sahip yöntemler kullanarak FDA onaylı 55 adet kanser ilaç ilişkilendirilmesi sağlıyor. Onkoloji alanında kişiye özel tedavi seçeneklerinin önemi her geçen gün artıyor, bu konu önümüzdeki yıllarda da ciddi anlamda gündemde olacak. Onkoloji alanında yapılan bilimsel kongre ve toplantılarda en çok konuşulan konulardan biri kanser hastalarının tedavi süreçlerinde etkili tedavi sağlamak için hangi moleküllerin kullanması gerektiği ve bu moleküllerin yan etkilerinin nasıl azaltılabileceğidir. Kanser maalesef insanın başına gelebilecek en kötü hastalıklardan bir tanesi. Onko Koçsel olarak hastalara kanserle mücadele ederken umut olabilecek, etkili tedavi seçenekleri sunmak için neler yapabiliriz araştırmaya devam ediyoruz. Hastalarla birlikte en iyisini yapabilmek için zamana karşı savaşıyoruz.”
Her kanser türünde bu sistem kullanılabiliyor mu?
“Her kanserin kendine özgü bir genetiği var ve kişiselleştirilmiş tedaviler bu genetik özelliklerini ortaya koyarak belirleniyor. Caris Life tüm solid tümör tipleri için kullanılabilir. Caris Life tıbbi onkologlardan, patologlardan ve moleküler genetik uzmanlarından oluşan güçlü bir profesyonel ekibe sahip. Ekip en uygun moleküler profillemeyi yaparak uygun tedavi seçeneklerini sunmaya çalışıyor.
Tümör profilleme işleminde sistem nasıl işliyor?
“Tümör profilleme işlemi çok yüksek bir kalite ve teknoloji seviyesi gerektiriyor. İşlem, gönderilen tümörlü dokunun doğru bir tanı konulmasını garanti etmek amacıyla ayrıntılı bir şekilde incelenip araştırılmasıyla başlıyor. Çıkan sonuçlar doğrultusunda rapor kolay anlaşılacak bir özet halinde sunuluyor. Bu sayede potansiyel fayda sağlayacak ilaçlar ve herhangi bir fayda sağlamayacak ilaçlar seçilebiliyor. Raporda ayrıca hastanın özgün tümör profiline uygun klinik çalışmalar da belirtiliyor. Ayrıca biyomarker/ilaç ilşkilendirmesini destekleyen klinik referans bilgileri de sunuluyor.”
Sahip olduğunuz kalite sertifikaları var mı?
“Caris dünyada CLA, CAP, ISO 15189 : 2012 belgesi ve New York eyalet sertifikası almış tek tümör profilleme laboratuvarıdır.”
‘Daha iyi sonuçlar, daha kaliteli bilginin toplanmasına bağlıdır’
Caris Molecular Intelligence ile tüm tümör tiplerinde multi teknolojik 4 farklı yöntem uygulanıyor. Bu yöntemler NGS, FISH, CISH ve immünohistokimya. Bunların yanısıra tümör tipine göre gerekirse ilave testler uygulanıyor.
Caris’in multi-teknolojik yaklaşımı ile FDA onaylı 55’den fazla uygun ilaç/hedef ilişkilendirmesine dair sonuç veriliyor.
• 120.000’in üzerinde yayının kapsamlı literatür değerlendirmesi yapılıyor.
• Uygun tedaviyi belirlemek üzere 33.000’den fazla biyomarker değerlendirme sistemi mevcut.
• Dünyada 70.000’den fazla tümör profillemesi tecrübesine sahip.
• Vakaların %95’inde uygun biyomarker tespiti yapıldı.
• Hasta başına ortalama 25 ilaç ile ilişkilendirilmiş sonuç veriliyor.