İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Çin’e karşı Türkiye’nin kaliteli ürün algısını yükselterek artı yüzde 20 katma değer artışı hedeflediklerini, aksi takdirde Çin ile rekabetin mümkün olmayacağını açıkladı
S ağlık sektöründeki büyüme, kaliteli sağlık hizmeti talebindeki artış, teknolojideki yenilikler gibi birçok faktör medikal ürünler sektörünü büyütüyor. Türk medikal sektöründe 6 bin civarında firma faaliyet gösterirken, pazar büyüklüğü 2,5 milyar dolar seviyesinde. 2013 yılında 775 milyon dolar olan medikal ihracatının 2014 yılsonunda 850 milyon dolara yükselmesi bekleniyor. Katma değerin yüksek olduğu medikal sektörü, asıl sıçramayı Ar-Ge ve inovasyonla yapacak. Medikal sektöründen 116 firma alanında dünyanın en büyüğü olan Medica Fuarı’ndaydı. İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Çin’e karşı Türkiye’nin kaliteli ürün algısını yükselterek artı yüzde 20 katma değer artışı hedeflediklerini, aksi takdirde Çin ile rekabetin mümkün olmayacağını açıkladı. Dünyanın en büyük sağlık ve medikal ürünler fuarı olan Medica 2014’e 6’ıncı kez milli katılım organizasyonunu gerçekleştiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), firmaların ihracat performanslarını artırmaları ve yeni bağlantılar kurmalarının yolunu açtı. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlen fuarda, Türk medikal sektöründen 38’i İKMİB milli katılımıyla olmak üzere toplam 116 firma yer aldı. Medikalde kullanılan tek kullanımlık ürünler, tıbbi cihazlar, ortopedik gereçler, kişisel bakım ve sağlık ürünleri, hastane ekipmanları gibi farklı ürün gruplarını sergilediler. Dünyanın pek çok ülkesinden binlerce ziyaretçiyi ve sağlık profesyonelini ağırlayan Medica Fuarı’na bu yıl 4 bin 831 firma katıldı. Fuarı, sağlık ve medikal sektöründeki karar vericilerden oluşan 130 bin kişi ziyaret etti. Ziyaretçilerin 84 bini, 120 farklı ülkeden Medica için Düsseldorf’a gelenlerden oluştu.
MEDİKAL ÇOK ÖNEMLİ VE STRATEJİK BİR SEKTÖR
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, altı yıldan bu yana milli katılım organizasyonu düzenledikleri Medica Fuarı’nda yaptığı açıklamada, fuara katılan firma sayısının her yıl arttığını söyledi. Murat Akyüz, “Medikal çok önemli ve stratejik bir sektör. Firmalarımızın mutlaka dünyanın en önemli medikal fuarlarında olması gerektiğine inanıyoruz ve firmalarımızı bu konuda teşvik ediyoruz. Fuarlar rakipleri ve neler yaptıklarını görmek, gelişmekte olan pazarlara açılmak için büyük bir fırsat yaratıyor. İlk yılımızda medikalden sadece 10 firma ile Medica Fuarı’ndaydık. Bu yıl bireysel katılımlarla birlikte bu sayı 116’ya yükseldi. Medikalde Türkiye algısını yükseltmeyi ve ülkemizin bu alanda ‘iyi’ olduğunu göstermeyi ve Türkiye’nin isminden dolayı artı yüzde 20 katma değer oluşmasını hedefliyoruz. Diğer türlü Çin’e karşı rekabet etmek mümkün olmayacak” diye konuştu.
MEDİKAL SEKTÖRÜNDE KATMA DEĞER YÜKSEK
İthalatın yüksek olduğu medikal sektöründe yerli üretim oranının artırılması hedefi ile ilgili de konuşan İKMİB Başkanı Murat Akyüz şunları söyledi: “Katma değerin yüksek olduğu medikal sektöründe yüzde 30 yerlileştirme hedefi, firmaların Türkiye’de üretmeleri ve kâr etmelerine destek vererek olabilir. Şu anki koşullarla bu çok mümkün görünmüyor. Her şeyden önce sağlık ve yaşam kalitesini direkt etkileyen bir sektör. Firmaları üretime sokacaksak, hatta ithal eden firmaları üretime sokacaksak çok daha kontrollü bir teşvik sistemi uygulanması gerekiyor. Kâr edebilecekleri ve üretime dönüştürebilecekleri bir sistem yaratmamız lazım, yoksa ithalata bağımlılık devam eder.” Medikal ihracatının artması ve firmaların yeni pazarlara açılmaları amacıyla fuarların yanı sıra farklı çalışmalar da yürüttüklerini belirten Akyüz, medikal sektöründen 44 firma ile Medikal Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı MediClusTR’nin kurulduğunu söyledi. Hedefe Güney Amerika ve Afrika’yı koyan MediClusTR takımı, önümüzdeki dönemde bu pazarlara yönelik ticaret heyetleri gerçekleştirecek.
SON 5 YILDA MEDİKAL ÜRÜNLER İHRACAT RAKAMLARI / ($)
2009 : 389.462.580,74
2010 : 443.705.051,13
2011 : 559.343.062,35
2012 : 647.319.947,42
2013 : 774.700.137,53
2014 : (Ocak-Eylül) 668 milyon $
2014 : yılsonu ihracat tahmini 850 milyon $