Hepatit, belirtileri ve etkileri farklılaşan virüslerin sebep olduğu karaciğer hücrelerinde iltihaplanma ile seyreden bir durum olarak tanımlanıyor. Hepatit’in bazen hiç belirti vermeden geçirilirken, bazen sınırlı belirtilerle veya çok şiddetli belirtilerle seyredebildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, 6 aydan kısa süren klinik tabloda akut hepatit’ten ve 6 aydan daha uzun süren durumda ise kronik hepatit’ten bahsedilebileceğini ifade ediyor. Dr. Songül Özer, Hepatit A ve E’nin hafif belirtilerle seyrettiğini fakat kan, cinsel temas gibi unsurlarla bulaşarak sağlık açısından risk oluşturan Hepatit B ve C’ye dikkat edilmesini tavsiye ediyor.
6 aydan kısa ya da uzun sürebiliyor
Hepatit’in karaciğer hücrelerinde iltihaplanma (enflamasyon) ile seyreden bir durum olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, “Hepatit, bazen hiç belirti vermeden geçirilirken, bazen sınırlı belirtilerle veya çok şiddetli belirtilerle seyrettiği de olabiliyor. Altı aydan daha kısa süren klinik tabloda ‘akut hepatit’ten, altı aydan daha uzun süren durumlarda ise ‘kronik hepatit’ten söz edilebilir.” dedi.
Hepatit virüsleri grupları neler?
- Hepatit A virüsü
- Hepatit B virüsü
- Hepatit C virüsü
- Hepatit D virüsü
- Hepatit E virüsü
- Hepatit F virüsü
Hepatit A ve E virüsleri, içlerinde en hafif seyirli hastalığa neden olan virüslerdir. Vücuda virüsle bulaşmış kirli eller, kirli eşyalar ve gıdalar aracılığıyla girerler. Yaklaşık 15-45 gün sonra hastalığın belirtileri başlar. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusa, bazen karın ağrısı, nadiren yüksek ateş ile başlar. Daha sonra tabloya gerçek hepatit belirtileri eklenir. Virüsün karaciğeri tutmasıyla birlikte kişide idrar renginde koyulaşma, çay renginde idrar çıkma, dışkı renginde açılma, ciltte ve göz içinde sarılık başlar.” diye konuştu.
Hepatit A ve E virüsünün kronikleşme, siroza ya da kansere dönme olasılığı yok denecek kadar azdır. Hepatit A’ya bağlı hastalığı daha çok çocuk ve gençlerde, Hepatit E’ye bağlı hastalığı ise daha çok gebelerde görüyoruz. Günümüzde 1-15 yaş arasındaki çocuklara, kronik karaciğer hastalığı olanlara, daha önce bu hastalığı geçirmemiş erişkinlere yapılmak üzere Hepatit A aşısı bulunuyor. Hepatit B, C ve D virüslerinin kan, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaştığı biliniyor. Hasta kişinin virüslü kanı ile bulaşmış, ortak kullanılan enjektörler, manikür / pedikür aletleri, traş bıçakları, steril edilmemiş diş hekimi aletleri, cerrahi aletler yoluyla bulaş olduğu ispatlandı. Ayrıca, Hepatit B veya C virüsünü vücudunda bulunduran kadınlar hamilelikleri sırasında, doğum sırasında veya emzirirken, bebeklerine bu virüsleri bulaştırabilirler. Gerekli kontrolü yapılmamış kan ve kan ürünleri aracılığıyla, korunmasız yapılan homo/heteroseksüel cinsel ilişki sırasında da Hepatit C ve B virüsleri bulaşabilir.”
Ayrıca Özer, Hepatit B ve C virüslerinin vücuda alındıktan 2-3 ay sonra bile belirtilerinin başlayabildiğini veya hiç belirti olmayabileceğini de ekliyor.