Sıcak havalarla birlikte deniz ve havuz kullanımında artış, kulak enfeksiyonlarının da yaygınlaşmasına neden oluyor. Kışın her 10 hastadan 4’ü kulak enfeksiyonu nedeniyle doktora başvururken, yaz aylarında bu oran 8’e çıkıyor.
Yazın Dış Kulak Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat!
Kulak yolu, kulak zarından dışarıya kadar olan kısımdan oluşur. Dış kulak yolu enfeksiyonları, kulak zarından sonraki orta kulak boşluğundaki enfeksiyonlardan daha yaygındır. Kış aylarında orta kulak enfeksiyonları daha sık görülürken, yazın dış kulak yolu enfeksiyonları artış göstermektedir.
Ağrı Kulak Kepçesi Hareket Ettirildiğinde Şiddetlenir
Dış kulak yolu enfeksiyonlarının en belirgin ve acı veren belirtisi, dayanılmaz kulak ağrısıdır. Hastalar kulak kepçesinin hareket ettirilmesiyle şiddetli ağrı hissedebilir. Kaşıntı, tıkanma ve akıntı gibi ek şikayetler de yaşanabilir.
Temizliğinden Emin Olmadığınız Sulara Dikkat Edin
Dış kulak iltihabı, kulak kanalı derisinde bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Kirli sulardan ya da havuz ve deniz suyundan geçen bakteriler, hatta mantarlar bu enfeksiyona yol açabilir. Nemli ortamlar, bakteri ve mantarların üremesini kolaylaştırır. Suya girmeden önce kulak tıkacı kullanmak ve havuz ve deniz sonrası kulakları iyice kurutmak enfeksiyon riskini azaltır.
Tedavi Süreci ve Riskler
Dış kulak yolu enfeksiyonu tedavi sonrasında 1 hafta ile 10 gün içinde iyileşme gösterir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf hastalarda enfeksiyon ilerleyebilir ve ciddi durumlara yol açabilir. Orta kulak ve kafatası kemiklerine yayılım riski bulunan hastaların yakın takip edilmesi önemlidir.