Geri dönen CPHI Frankfurt öncesinde Informa’nın Türkiye yöneticisi Çiğdem Çelen ile konuştuk. Türkiye ve komşu ülkelerdeki şirketlerle ilişkileri yönetmekten sorumlu olan Çelen, 15 yılı aşkın bir süredir ilaç sektöründe çalışıyor ve uluslararası ve bölgesel trendlerin önemli bir takipçisi olarak karşımıza çıkıyor.
İlaç sektörünün Türkiye’deki ve uluslararası alandaki durumu hakkında bilgi verir misiniz?
İlaç endüstrisi 2019’dan bu yana büyük miktarda değişiklik gördü , CPHI Frankfurt’un bu yüzden geri dönüşü için çok heyecanlıyım. Son birkaç yılda ilaç , dünya çapında merkezi bir konuma geldi ve tedarik zincirinin tamamında dikkate değer bir yenilik, dayanıklılık ve metanet gördük. Ancak, yeni bir döneme girerken şimdi hafifleyen pandemi baskılarıyla birlikte, küresel olarak ilaç üretimine yönelik görünümün güçlü kaldığını söylemekten memnuniyet duyuyorum.
Özellikle Türkiye’ye bakıldığında, buradaki ilaç şirketleri uluslararası ortaklarını derinleştirmeye devam ediyor ve ülkemiz, CPHI etkinliklerinde ve özellikle CPHI Frankfurt’ta giderek artan bir varlığa sahip. En önemlisi, son birkaç yıl tedarik zinciri güvenliğinin ve daha geniş ilaç ortakları ağları oluşturmanın önemini gösterdiği için – bu nedenle CPHI Frankfurt, herhangi bir üreticinin kısa, orta ve hatta uzun vadeli beklentileri için ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor.
Aslında, yakın zamanda yayınlanan CPHI Dış Kaynak Kullanımı Raporu, ilaç müşterilerinin artık her zamankinden çok daha önce ortaklık kurduklarını ve orta vadede bu kaynakların haritasını çıkarmak için CPHI Frankfurt’u kullandıklarını gösterdi. Katılımın gerekliliğini vurgulayan ilaç yöneticilerinin %87’si, şu anda 2022 ve sonrası için yeni tedarik zinciri ortakları araştırdıklarını söyledi.
Yaklaşık 100 tesisi kapsayan bir imalat sanayii ve 180’den fazla ülkeye ihracat geçmişi olan Türkiye için, yakın vadede büyüme potansiyeli hafife alınmamalıdır. Dahası, ülkedeki bu önemli üretim kaynakları, daha geniş makro değişikliklerle tamamlanıyor. Örneğin, gördüğümüz iki eğilim, küresel olarak mevcut yüksek kaliteli üretimde bir kıtlığın olduğu, ancak aynı zamanda ulusal sağlık hizmetlerinden ve ödeme yapanlardan toplam üretim maliyetini düşürme yönünde önemli bir baskı olduğudur. Türkiye tecrübesi, pazarlara yakınlığı ve fiyatları ile ihracatçı olarak bu talepleri karşılamak için özellikle iyi bir konumdadır. Ülke, – alışılmadık bir şekilde – burada tüketilen ilaçların yaklaşık %90’ının yerel üreticiler tarafından yapıldığı büyüyen bir iç pazara sahiptir. Bu nedenle, yurtiçinde veya yurtdışında büyümek isteyen birçok Türk şirketi için anahtar, ortaklıklarının genişliğini ve derinliğini genişletmek.
CPHI Frankfurt’a baktığımızda, tam da bu nedenle Türk ilaçlarını çevrimiçi katılmaya veya çevrimiçi buluşmaya teşvik ediyoruz – çünkü şimdi kurulan ortaklıklar önümüzdeki birkaç yıl içinde büyümenin sürdürülmesine yardımcı olacaktır.
- S) 2022’de yeni CPHI Frankfurt için neler var?
İlk ve en belirgin değişiklik, son birkaç ay içinde etkinliğin adının CPHI Frankfurt olarak yeniden adlandırılmasıdır. Yeniden adlandırılmasının ve yerinde deneyimin, katılımcıların gösteride daha iyi gezinmesine yardımcı olmak için evrimleşmesiydi – paketleme, dış kaynak kullanımı, makine ve daha fazlası için tanımlayıcı bölgelerle değiştirilerek birleştirildi. Yeni kimliğin arkasındaki nedenlerden biri, katılımcıların ve katılımcıların fırsatları en üst düzeye çıkarmaya konsantre olabilmeleri için mümkün olan en sorunsuz yerinde deneyimi sunmak istememizdir. Yaptığımız her şey, sektörün tam olarak doğru ortaklarla eşleşmesine yardımcı olmak ve bunu daha hızlı yapabilmek.
- S) Şirketler CPHI’ye katılarak nelerden yararlanacak?
CPHI Frankfurt’un en güçlü yanlarından biri, gerçekten ‘ilaç sektörünün kalbi’ olması ve tedarik zincirinin tüm parçalarını bir araya getirmesidir, bu da sektördeki herkesin fayda sağlayacağı anlamına gelir. Bileşen ve tedarik zinciri ortaklarını çeşitlendirmek isteyen Türk şirketlerinden, ekipman ve makinelere, yerel üretim veya dağıtım ağları arayan büyük ilaç müşterilerine ve tabii ki küresel ihracat yapmak isteyen Türk üreticilerine kadar. Bu, biyolojik ve nutrasötik sağlayıcılardan bahsetmeden bile, sektördeki herkes için gerçekten iş geliştirme ortaklıkları var. Global pharma’da başka hiçbir olay ölçeğine ve değerine uymaya yaklaşmıyor.
- S) ‘Connect to Frankfurt adlı dijital platformun nasıl çalıştığı hakkında bilgi alabilir miyiz?
Pandemiden elde edilen diğer büyük öğrenmelerden biri, ister canlı etkinliğe katılmak için tamamlayıcı olarak kullanılsın, ister şahsen ziyaret edemeyenler için olsun, dijital ortaklık platformumuzdan elde edilebilecek değerdi. Bu nedenle, bu yıl Frankfurt’a Bağlan adlı çevrimiçi etkinliğimiz, CPHI Frankfurt’un bir arkadaşı olarak tasarlanan dijital platformun lansmanını işaret ediyor. Tüm tedarik zinciri ile bağlantı kurmak, ziyaretçileri kaynak tedarikçilere güçlendirmek, katılımcı listesine göz atmak ve tüm içerik gündemini keşfetmek için çevrimiçi bir buluşma yeridir.
Peki, bu yıl CPHI’de ana içerik nedir?
Bu yılki gündem, ‘Ürün Yeniliği ve Sürdürülebilirliğe’ adanmış ek bir gösteri ile ana Konferansta üç gün boyunca yaklaşık beş parçayı kapsıyor.
Sektördeki en sıcak trendleri yansıtan parçalar şunları kapsar: ‘Malzemeler ve Formülasyon (Parça 1), Gelecekteki Tedaviler (Parça 2), Dijital (Parça 3), Üretim Mükemmelliği (Parça 4) ve Hasta Merkezliliği (Parça 5).
Açılış günü açılış konuşması, depresyondan kaygıya ve travma sonrası strese kadar bir dizi endikasyonu tedavi etme potansiyeline sahip olan Psychedelic tedavilere yönelik hızla ilerleyen araştırmayı ele alıyor.
Beş ana parçanın her birinde bir açılış konuşması, panel tartışmaları ve sunumlar yer alacak ve ikinci salon, biyolojik ürünler de dahil olmak üzere katılımcı ürün yeniliklerine ve en iyi uygulama vaka çalışmaları ile sürdürülebilirliği artırmak için endüstri çapında çabalara odaklanacak.