Abdi İbrahim Otsuka Şirket Yöneticisi Elif Elkin; Abdi İbrahim’in iyileştirme arzusu ile Otsuka’nın yenilikçi yüzünü anlattı;
Bu ortaklığın hedefi büyük!
Dev Japon firması Otsuka ile Abdi İbrahim’in ilişkisi 2003 yılına dayanıyor. Dünyanın en büyük 30 ilaç firması arasında yer alan Otsuka ile 105 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türkiye’nin lider ilaç şirketi Abdi İbrahim işbirliği, bu yıllarda gerçekleştirilen anlaşma ile yepyeni bir platforma taşındı. Böylece Abdi İbrahim’in iyileştirme arzusu ile Otsuka’nın yenilikçi yüzü bir araya gelmiş oldu.
AIO Şirket Yöneticisi Elif Elkin; Otsuka ile birlikteliklerini kutladıkları bu günlerde genç bir şirket olarak geldikleri noktayı değerlendirdi, “Doğru yolda olduğumuzu çok net görüyoruz. Abdi İbrahim Otsuka’nın 5. yılını Otsuka Holding Başkanı Ichiro Otsuka ve Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut’un katıldığı bir törenle kutladık. Daha nice 5. yılları başarılarla kutlamayı diliyoruz” dedi.
“Akla gelen firma olmayı hedefliyoruz”
Abdi İbrahim Otsuka’nın kuruluş öyküsünü anlatabilir misiniz?
“1964 yılından bu yana yenilikçi ürünleri ile iyileştirmek için çalışan, Japonya’nın en köklü ilaç firmalarından biri olan Otsuka, dünyada 136 üretim tesisi, 29 Ar-Ge Merkezi ve 31.000 çalışanıyla çalışmalarını sürdürüyor. Otsuka, merkezi sinir sistemi, onkoloji, kardiyoloji, gastroenteroloji, oftalmoloji, psikiyatri, nefroloji ve nadir hastalıklar alanındaki inovatif ürünleri ile geniş tedavi seçenekleri sunuyor. Yalnızca ilaç üretiminde değil tıbbi cihaz ve nutrisyon alanında da var olduğu ülkelerde güçlü bir marka.”
İki kültürün uyumunu gösteren örnek bir ortaklığınız var. Bu ortaklık sürecinde ilaç sektörüne ne gibi katkılarda bulundunuz?
“Otsuka Ar-Ge’si tarafından keşfedilen yenilikçi ürünleri, Abdi İbrahim’in en ileri teknolojilerin kullanıldığı GMP standartlarındaki tesislerinde üreterek tıp dünyasının hizmetine sunuyoruz. Abdi İbrahim Otsuka olarak, her iki şirketin vizyon ve misyonlarından aldığımız güçle Türkiye ve yakın pazarlara yenilikçi yaklaşımlarla değer katma hedefiyle faaliyetlerimizi sürdürüyor, ilaç endüstrisine yatırım yapma tutkusuyla çalışıyoruz.
Psikiyatri alanında oldukça güçlü bir ürün portföyüne sahibiz. Şizofreni, bipolar bozukluk, majör depresyon, otizm gibi tedavi alanlarına hizmet eden ürünlerimiz mevcut. Bunun yanı sıra, hiponatremi, polikistik böbrek hastalığı, kemik iliği transplantasyonu, periferik arter hastalığı gibi alanlarda ürünlerimiz bulunuyor. Abdi İbrahim Otsuka olarak, psikiyatri ve nefrolojide ilk akla gelen firma olmayı hedefliyoruz. Bu yolda da emin adımlarla ilerliyoruz. Avrupa Birliği ve Amerika sağlık otoriteleri tarafından onaylanmış ürünlerimiz, dünyanın dört bir köşesindeki hastalara şifa oluyor.
“Hastalarının hayatına dokunmak büyük mutluluk”
Hangi tedavi alanlarında faaliyet gösteriyorsunuz ve sunduğunuz çözümler neler?
“9 yıl odasından çıkmayan bir insanın sokağa adım attığını duyduğumuzda ya da öz bakımı ile ilgilenmeye başladığını öğrendiğimizde yaptığımız işten duyduğumuz gurur daha da artıyor. İşe başlayanlar, nişanlananlar ya da okula geri döndüğünü öğrendiğimiz hastalara dair aldığımız haberler bizim için de işimizi daha anlamlı kılıyor.
Genetik özelliği ile öne çıkan Polikistik Böbrek hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 10 Mayıs’ı “Polikistik Böbrek Hastalığı Günü” olarak ilan ettik ve kutlamaya başladık. Polikistik böbrek hastalığının kliniği sessiz seyrettiğinden dolayı hastaların büyük çoğunluğu maalesef son dönem böbrek yetmezliği ile doktora başvuruyorlar. Bu hastaların büyük bir çoğunluğunun diğer aile bireylerinde de polikistik böbrek hastalığına bağlı diyalize girme öyküsü bulunuyor. Eşlerden birinde polikistik böbrek hastalığı varsa kız veya erkek çocukta hastalığın görülme olasılığı da yarı yarıya oluyor. Kistlerin büyüme hızını %50 oranında azaltan ve böbrek yetersizliğinin ilerlemesini belirgin olarak yavaşlattığı ispatlanan, şu anda Japonya’da, Kanada’da ve Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde onaylanmış tedavi seçeneğini, biz de çok yakın zamanda Abdi İbrahim Otsuka olarak Türkiye’de hastaların kullanımına sunacağız.”
“ABILIFY MYCITE” ile yepyeni bir dönem başlıyor
“Geçtiğimiz günlerde bizi oldukça gururlandıran bir gelişmeyi de paylaşmak isterim. Otsuka’nın ürettiği, vücutta dijital olarak takip edilebilen dünyanın ilk dijital ilaç sistemi ABILIFY MYCITE’e FDA onay verdi. Bu onay sonrasında, ilaç sektöründe yepyeni bir dönemin başladığına hep birlikte tanık olacağız. Bu sistem psikiyatri hastalarında hastalığın ve tedavinin takibi bakımından tıpta çığır açan bir yapıya sahip. Bugüne kadar ciddi ruhsal bozuklukların farmakolojik tedavisinde, hastanın ilaç kullanımını takip edip bilgi verecek sistematik bir yaklaşımın eksikliği yaşanıyordu. Bu sistem giyilebilir Patch sensörü ile hastanın sağlık bilgilerini uyumlu akıllı telefonlar üzerinden takip edilmesine olanak sağlıyor. Tablet alım tarihinin ve saatinin yanı sıra hareket düzeyi gibi bazı psikolojik verileri algılıyor ve kaydediyor. Sağlık uzmanı, verilerle bireyin zamana bağlı ilaç alım düzenlerini görebiliyor. Belirlenen aile üyeleri ve bakım ekibi personeli de bu bilgilere, bireyin günlük hareket düzeyine ve bildirdiği ruh hali ve dinlenme durumu bilgilerine hastanın onayını almak koşuluyla erişebiliyor. Bu sistemi Türkiye’deki şizofreni hastalarının hizmetine sunarak, iyileşme yolculuklarında katkı sağlayabilmek en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor.”
Abdi İbrahim Otsuka olarak hedefleriniz nelerdir?
“Genç bir şirket olarak kendimize cesur bir hedef koyduk: 2023 yılında Türkiye’nin 1 numaralı Japon ilaç firması olmak. Hedefimiz doğrultusunda tutkuyla çalışıyoruz.
Sağlık Bakanlığı’nın ilaçta yerel üretime teşvik için başlattığı yerelleşme projesine Abdi İbrahim Otsuka olarak tam destek veriyoruz. Bu proje ile ülkemizin dış ticaret açığının azaltılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Otsuka’nın keşfi olan molekülleri, Türkiye’de Abdi İbrahim tesislerinde üreterek, Cezayir, Tunus ve Singapur’a da ihraç ediyoruz. İhracat pazarlarımıza yeni ülkeler eklemek için çalışmalarımız sürüyor.
İyileştirme yolculuğumuza merkezi sinir sistemi, onkoloji, kardiyovasküler cerrahi, gastroenteroloji, solunum, enfeksiyöz hastalıklar, dermatoloji ve nefroloji alanlarında yeni lansmanlar ile devam edeceğiz. Bu alanlarda lansman planlarımız söz konusu. Yenilikçi ürünler üretmek, hasta ve hasta yakınlarının hayatına dokunmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”
Ortaklıktan bu yana geçen 5 yıllık süreci nasıl değerlendirirsiniz?
“Abdi İbrahim Otsuka 5 yılını son derece ses getiren projelerle tamamladı. Ürün anlamında da oldukça güçlü bir portföye sahip. 5 yılda böylesine güçlü bir yapıda olmamızın başlıca nedeni değerlerimiz. Cesaret, tutku, sorumluluk ve yenilikçilik değerlerimizle Türkiye’nin 1 numaralı Japon ilaç firması olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, şizofreni hastalarının görülmesi
Sosyal sorumluluk projelerinizden bahseder misiniz?
“2014 yılında Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde “Şizofreni ile Yaşam” temasından hareketle hayata geçirilen Görmezden Gelmeyelim Projesi kapsamında vücut boyama sanatçısı Trina Merry’i Türkiye’de ağırladık. Projenin ikinci aşamasında, Türkiye’de bir ilk olan ve şizofreni konusunda toplumsal bilinç oluşturmayı hedefleyen ‘Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’nde ziyaretçilerle buluştu ve yaklaşık 30 bin kişiye ulaştı. Sergimiz Türkiye’nin farklı illerinde de sergilendikten sonra Japonya’dan başlayarak dünyaya açılacak.
Hayata geçirdiğimiz bir diğer sosyal sorumluluk projesi ise Bensenotizm Projesi. Bu proje, hem hekimler için hasta ve hasta yakınlarına önerebilecekleri doğru bilgi kaynağını oluşturmak, hem de hasta ve hasta yakınlarına internet ve sosyal medya üzerinden konusunda yetkin pek çok uzman hekim ile hazırlanan güncel, pratik ve doğru bilgiye ulaşım imkânı vermek.
Projelerimiz kapsamında www.gormezdengelmeyelim.com ve www.bensenotizm.com web sitemizi ve facebook/bensenotizm, youtube/bensenotizm hesaplarımızı hayata geçirdik. Web sitemizde ve facebook hesaplarımızda da hastalık hakkında farkındalığı artırmak için bilgi paylaşımlarına devam ediyoruz.”
“İyileştirmeye gönüllüyüz”
Türkiye’nin ilaç sektöründeki gelişimini nasıl görüyorsunuz?
“Türkiye’de ilaç sektörü ileri teknolojiye dayanan yapısı ve kaliteli insan gücü ile çok önemli bir potansiyele sahip ve günden güne gelişiyor. Özellikle 20-30 yıllık sürece baktığımızda, tıp biliminin hızlı bir gelişim sergilediğini ve ilacın da bundan pay aldığını söyleyebiliriz. Tedavisi mümkün olmayan hastalıklara çare olacak biyoteknolojik ilaçlar gündemimizin önemli bir konusu haline geldi. İlaç Ar-Ge Merkezlerinin sayısının her yıl artış göstermesi de sektörümüzdeki inovatif çalışmaların gelişimini artıracak bir diğer önemli unsur. Özetlemek gerekirse, ilaç sektörünün iyi bir gelişim sergilediğini söylemek mümkün.
Biz de, Abdi İbrahim Otsuka olarak, Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda ilaç sektöründe etkin bir oyuncu ve ihracatçı konumuna gelmeyi hedefliyoruz.
“İyileştirmeye gönüllüyüz” mottosuyla birçok gönüllülük projesini de hayata geçiriyoruz. Bu zamana kadar ihtiyacı olan pek çok kurum ve kuruluşa bağış ve yardım kampanyaları düzenledik, düzenlemeye devam ediyoruz.”
#Abdiİbrahim, #ortaklık, #hedef, #ElifElkin