Doğadaki en özel kokuları kendi profesyonel dünyasında harmanlayan Seluz, çağdaş sanatı ve geleneksel el sanatlarını tek bir çatı altında sunan Baksı Müzesi için önemli bir projeye imza attı. Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünde yükselen Baksı Müzesi, çağdaş sanatlara ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer vermektedir. Bu kapsamda hayata geçirilen Baksı Kokusu Projesi ile Baksı Müzesi’nin hikâyesi, kokuları bir dil gibi kullanarak anlatan enstalasyon kurgusu ile müze ziyaretçilerine özgün ve çok yönlü bir deneyim sunuyor.
Seluz tarafından hayata geçirilen ve Ahmet Yiğider tarafından tasarlanan Baksı Kokusu Projesi’nde enstalasyonunun her bir durağını temsil eden koku öbekleri, Seluz koku geliştirme ekipleri ile yürütülen detaylı çalışmalarla ortaya çıkarıldı. Proje, Baksı Müzesi’nin coğrafi gerçekliği ve bölgeyle ilişkisinin ötesine geçerek müzenin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın vizyonu ve hayalini gerçeğe dönüştürdüğü bu süreçteki azminden besleniyor.
Ahmet Yiğider: Proje beş ana durak üzerinde şekilleniyor
Baksı Kokusu Projesi, Proje tasarımcısı Ahmet Yiğider tarafından Baksı hikâyesinin önemli notaları olarak tanımlanan beş ana durak üzerinde şekillendiriliyor. Bu duraklar, UMUT, DEVİNİM, DENK, BURGU ve GERİ DÖNÜŞ olarak sıralanıyor. Baksı’ya giden yolun dönemeçleri gibi kıvrılan bu beş konseptin her biri için oluşturulan koku öbekleri, hikâyeye ses veriyor. Projenin son durağında ise bir ‘füzyon’ yaklaşımıyla bu koku öbekleri harmanlanıyor ve tekil bir harmoni, yani Baksı Kokusu oluşturuluyor. Projenin koku duyusunu merkeze alan özgün konsepti nedeniyle, hikâyeyi aktarma misyonu yüklenen öncelikli unsur, tasarlanan kokular ve kokularla oluşturulan harmoni. Projenin mihenk noktası her ne kadar Baksı Müzesi olsa da, çıkılan yolculukta ele alınan Baksı’yı fiziksel bir müze olgusunun ötesinde, coğrafyası, bu coğrafyanın barındırdığı kültürü ve tarihi, kurucusu, destekçisi ve en önemlisi henüz ortada hiçbir ‘iz’ dahi yokken, Çoruh’a ve Soğanlı Dağları’na bakan vadinin omuzlarında var olduğuna inanılan Baksı hayaliyle, tutkusuyla ve inancı oluyor.
Projenin sosyal sorumluluk fikriyle oluşturulan bir diğer yanı ise sergilenen Baksı Kokusunun ürün fikrine dönüştürülmesi ve müze yararına ziyaretçilerin satın alabileceği bir ürün kimliğine kavuşturulması oluyor. Seluz tarafından Baksı Müzesi yararına üretilen ve müze mağazasında satılmakta olan Baksı Kokusu parfümünün ambalaj tasarımı ise ambalaj tasarımı alanının en iyilerinden olan Orhan Irmak Tasarım Ofisi tarafından yapıldı.
Hüsamettin Koçan: Ziyaretçilerimiz eşsiz doğanın kokusunu yanlarında götürebilecek
Baksı Müzesi’nin olağanüstü manzaralar, ışığın ve gölgenin etkileyici görüntüleri, toprağın, dağların ve binlerce çeşit çiçeğin kokusu ile konuklarını ağırladığını belirten Hüsamettin Koçan, “Seluz bu arzuyu keşfeden bir kuruluş olarak Baksı Müzesi için bir proje gerçekleştirdi. Baksı kokusunu tasarladı. Artık ziyaretçilerimiz eşsiz doğanın kokusunu sihirli bir şişe içinde yanlarında götürebilecek. Bu proje müzemiz için iletişimde yeni bir boyuttur. Kokunun kanatları üstünde artık uzak coğrafyalara ulaşabileceğiz. Bu yolculuğa çıkmamızı sağlayan Seluz’a teşekkür ederiz,” dedi.
Seluz Fragrance Company hakkında
%100 Türk sermayeli bir koku şirketi olan Seluz, parfümden sabuna, ev temizlik ürünlerinden bebek şampuanına kadar birçok tüketim ürününün en duyusal kısmını yani kokusunu geliştiriyor ve üretici firmalar için tedarik ediyor. Seluz çok genç bir firma olmasına rağmen bu kısa süre içerisinde bugün bölgenin en önemli oyuncularından birisi olmayı başardı. Orta Doğu bölgesinin yönetildiği Dubai ve Tahran ofislerinin ardından, 2016 yılı sonunda Seluz tarafından İsviçre’nin Zürih kantonuna bir kreasyon merkezi açıldı. Doğadaki en özel kokuları dinamik, yenilikçi ve yaratıcı dünyasında hiç bitmeyen tutkusuyla harmanlayan Seluz, insana ve teknolojiye yatırım yapmaya ve kokulara hayat vermeye devam ediyor.
Ahmet Yiğider hakkında
Artvin doğumlu ve Erzurumlu olan Ahmet Yiğider, Endüstri Mühendisliği alanında lisans, Tasarım alanında yüksek lisans eğitimi aldı. Ulusal ve çok uluslu şirketlerde 10 yılı aşkın marka yönetimi ve tasarım yönetimi tecrübesi olan Ahmet Yiğider, 3 yıldır Seluz İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde Tasarım Yönetimi dersi veren Yiğider, ayrıca bağımsız atölyesinde sanat ve tasarım alanlarında disiplinler arası çalışmalar yapıyor.
#baksimuzesi, #koku, #doga