“The Queen’s Award almaya hak kazanmış ilk ve tek vitamin mineral firması”

İngiltere’nin 1 Numaralı Vitamin Mineral Firması olan Vitabiotics, vitamin alanında yaptığı araştırmalar nedeniyle 2013 ve 2018 senelerinde The Queen’s Award almaya hak kazanmış ilk ve tek vitamin mineral firması. Misyonu, “Nutrisyonel bakım alanında inovatif yaklaşımlar geliştirerek, insanları kendi sağlıklarını desteklemek konusunda motive etmek” olan firmayla ilgili detayları, Vitabiotics Türkiye CEO’su Ayşen Dincer’le konuştuk…

Vitabiotics olarak 2021 yılını nasıl geçirdiniz? 2022 yılı için hedefleriniz neler?
2021 pandeminin etkileri ile başlayan ardından normalleşmeyi hissettiğimiz, ekonomik açıdan dalgalı bir yıl oldu. 2021 yılını güçlü pazarlama iletişimimiz, çevik organizasyon yapımız ve yenilikçi ürün lansmanlarımız ile pazarın iki katı üzerinde bir büyüme ile tamamladık. Ürünlerinin hepsi İngiltere’den ithal edilen bir şirket olarak tedarik zincirindeki proaktif yaklaşımlarımız da bu dalgalı yılı stok problemi yaşamadan tamamlamamıza destek oldu. 2022 yılında da tüketici ve sağlık profesyoneli iletişimini ve yenilikçi ürün lansmanlarımızı devam ettirerek, ihtiyaca özel vitamin-mineral kullanımına yönelik farkındalığı arttırmaya devam edeceğiz.

Vitamin mineral kullanımı konusunda Türkiye’de yeterli bilinç var mı?
Ülkemizde vitamin ve mineral kullanımı pandemiyle birlikte artış gösterdi. Bağışıklığı desteklemek, iyi yaşamak isteyen kişiler gıda takviyelerine yöneldi. Böylece, vitamin ve minerallere yönelik ilgi de giderek çoğaldı. Bu dönemde bağışıklık sistemini destekleyen multivitaminlerin, D, C gibi tekli vitaminlerin, Omega-3 desteklerinin kullanımı arttı. 2020 yılında Türkiye vitamin mineral pazarı 10 milyon kutuya ulaşarak son 5 yılın rekorunu kırdı. Tabii bu durum yeterince bilinçli olduğumuz anlamına gelmiyor. Çünkü hâlen komşu, akraba, arkadaş tavsiyesiyle vitamin ve mineral kullananların sayısı bir hayli yüksek. Üstelik hastalandığımız dönemler hariç vitamin kullanmaya çok da alışkın değiliz. Arkadaşınıza, komşunuza iyi gelen, ona enerji veren vitamin sizin için uygun olmayabilir, bir vitamini yanlış sürelerde ve yüksek dozlarda kullanmak sağlığınıza zarar verebilir.

Eğer, herhangi bir kronik rahatsızlığınız ve özel bir hastalığınız yoksa vitamin ve mineral desteği alırken tekli ve yüksek doz tercih etmek yerine yaşa, cinsiyete ve ihtiyaca yönelik olarak uygun dozda hazırlanmış vitaminleri günlük kullanmalısınız. Kullandığınız vitaminin ihtiyaca göre karma ve çoklu içeriğe sahip olmasına da özen göstermelisiniz. Ayrıca koruyucu, glüten, maya içermeyen, cinsiyetinize ve ihtiyacınıza özel dozlar içeren, güvenilir markaların ürünlerini tercih etmelisiniz.

Herkesin aynı vitamini kullanamamasının sebepleri nelerdir?
Çocukların, ergen bireylerin, yetişkinlerin ve yaşlıların vitamin ve mineral ihtiyacı farklıdır. Üstelik bu, cinsiyete göre de değişir. Vitamin ve mineral takviyeleri cinsiyete, yaşa ve ihtiyaca uygun seçilmelidir. Bunun bir pazarlama stratejisi olmadığının en net kanıtı Avrupa Birliği tarafından 13 vitamin ve 14 mineral için belirlenmiş olan Besin Referans Değeri (NRV) tanımlamasıdır. Sağlık otoriteleri yeni doğan, çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlı bireylerin alması gereken vitamin mineral değerlerini Besin Referans Değeri kılavuzunda tanımlamıştır. Bu tanımlama her yaş ve fizyolojik durumun farklı miktarda vitamin mineral ile beslenmesi gerektiğini belirtir. Bu durumda tüm dünyada normal beslenme ile ihtiyacımız olan miktarda vitamin-mineral alamadığımız ispatlanmışken, kullanacağımız takviyelerin de rehberlerin önerdiği miktarlarla uyumlu olması ve size özel hazırlanması bilimsel dayanağı olan bir ihtiyaç.

Bağışıklık sistemimizi desteklemek için hangi vitaminleri kullanmalıyız?
Öncelikle bağışıklığın desteklenmesinde düzenli ve yeterli beslenmek çok önemli… Sonrasında vitamin ve mineral takviyeleri devreye giriyor. Ancak günde 7-8 porsiyon sebze-meyve tüketmiyorsanız mutlaka multivitamin takviyesi kullanmak gerekiyor. Kış aylarında D vitamini takviyesiyle birlikte çinko, C vitamini, bakır, selenyum ve E vitamini gibi vitamin ve minerallerin beraber kullanımı önem taşıyor. Bağışıklık için önem taşıyan C ve D vitamini, selenyum ve çinko içeren multivitamin destekleri kullanabilir; vitamin, mineral ve antioksidanların yanı sıra aminoasitleri bir arada içeren karma formüller tercih edebilirsiniz.

Son dönemde D vitamini kullanımının arttığını gözlemliyoruz. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de kullanımı en yanlış yönetilen vitaminlerin başında D vitamini geliyor. Günlük almamız gereken güvenli sınır maksimum 4000 IU iken 300.000 IU D vitamini içeren ampuller ekmeğin üstüne dökülerek düzenli tüketiliyor. D vitamininin fazla alınması zehirlenmeye yol açabilir, böbrek taşı ve böbrek yetmezliği sonuçları görülebilir.

Aynı anda birden fazla multivitamin kullanılabilir mi?
Eğer aldığınız multivitamin doğru formülde ise, günlük ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri yeterli miktarda alabiliyoruz. Bu da daha dinç, sağlıklı yani daha iyi hissetmemizi sağlıyor. Bu yüzden aynı anda birden fazla multivitamin kullanmanıza gerek yok. Fakat C vitamini günde 1000 mg ve D vitamini günde minimum 1000 ünite ayrı olarak alınmalı. Multivitaminler içerisinde aldığınız C ve D vitamini dozlar yeterli olmaz.

Vücudumuzun ihtiyacı olmayan vitamini kullanmak ve aşırıya kaçmak ne gibi tehlikeler doğurur?
Bu durumun böbrek yetmezliği, karaciğer yağlanması, damar tıkanıklığı, belirli bezlerin çok çalışması ve dolayısıyla hormon dengesizliği gibi birçok ciddi yan etkisi olabilir. Özellikle, tekli içeriğe sahip vitamin ve mineral ürünleri genellikle tedavide de yer aldığı için yüksek dozda formüle edilir. Tekli içeriklerin mutlaka doktor kontrolünde kullanılmasını öneririm. Multivitaminler tekli vitaminlere kıyasla daha güvenli formüller diyebiliriz. Dünyada yan etkiyi önlemek ve destekten alınan verimi arttırmak için yaşa, cinsiyete ve ihtiyaca özel yenilikçi ürünler geliştirilmeye başlandı. Bu tarz ürünlerin tercih edilmesi her zaman güvenli aralıkta kalınmasını sağlar.