Kış mevsimi idrar yolu enfeksiyonlarını ikiye katlıyor

Kış mevsimi idrar yolu enfeksiyonlarını ikiye katlıyor! Yetişkinlerde en sık görülen bakteriyel enfeksiyonlardan biri olan idrar yolu enfeksiyonları, her yıl dünya çapında 150 milyon kişiyi etkiliyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, iklim ve hava koşullarının da hastalıkları tetiklediğini, kış aylarında en sık görülen rahatsızlıklardan birinin de idrar yolu enfeksiyonları olduğunu anlattı.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, erişkinlerde çok sık görülen üriner sistem enfeksiyonlarının kış aylarında 2 katına çıktığını belirterek, “İklim koşulları, hava sıcaklığı ve değişen mevsimler bazı hastalıkların artmasına sebep olabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonları da bunlardan biri. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bazı ürolojik hastalıklarla daha sık karşılaşmaktayız. Ürolojik hastalıklardan yaz aylarında özellikle terlemeyle daha fazla sıvı kaybedildiği için böbrek taşına bağlı şikayetler artarken, soğuk havalarda da vücutta sempatik sistem aktive olup, damarlar büzüşüyor, kalp atışı hızlanıp, idrar üretimi azalıyor. Böylelikle idrar yollarında enfeksiyonlarda yatkınlık oluşuyor. Bu yüzden idrar yolu enfeksiyonlarıyla kış aylarında daha çok karşılaşıyoruz.” dedi.

Yanaral, idrar yolu taşlarının dünyada sık görüldüğü ülkelerden birinin Türkiye olduğunu da vurgulayarak, “Türkiye’de her 8 kişiden biri hayatının bir döneminde idrar yolu taşı veya idrar yolları enfeksiyonları ile karşılaşıyor. En sık 30’lu ve 60’lı yaşlarda görülen idrar yolu enfeksiyonları hem erkeklerde hem de kadınlarda sıklıkla görülüyor. Düzenli sıvı alımı ve sağlıklı beslenmenin idrar yolu enfeksiyonları üzerinde çok olumlu etkileri var. İdrar yolu enfeksiyonlarında gerekli tetkik ve teşhis sonrası hemen tedavi seçeneği belirlenmeli ve tedavi süreci başlatılmalıdır.” şeklinde konuştu.